18 °C

От сайтовете на Българска Патриаршия и Пловдивска митрополия: Декларация на ставр.ик. Тодор Димитров, председател на ЦН при храм "Св. Благовещение"

Изображение 1 от 2

  Преди минути на официалните сайтовете на БПЦ - Българска Патриаршия и Пловдивска митрополия бе качено следното:

  Декларация на ставр. ик. Тодор Димитров, председател на ЦН при храм "Св. Благовещение" - гр. Асеновград

  До

  Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай

  До

  Епархийския съвет на Пловдивска епархия

  До

  Българската национална телевизия

  Ваше Високопреосвещенство,

  С дълбока покруса видях няколкото поредни предавания "Вяра и общество" на БНТ, в които бе замесена поверената ми енория към църква "Свето Благовещение" в гр. Асеновград. До дъното на душата си бях възмутен от изказванията на хора, които не само са мои енориаши, но и са получавали възнаграждение от храма, като певци, хористи и др. Смятам, че в предаванията „Вяра и общество" беше представена само едната гледна точка, защото други енориаши са на противното мнение, но то не беше показано.

  Категорично се разграничавам от изказванията на Щерьо Паспалев и от направените от него твърдения. Аз съм бил църковен избирател по време на избора на Пловдивски митрополит и с чиста пред Бога съвест заявявам, че по никакъв начин не ми е предлагана облага, за да гласувам за Вас. Обвинението, че сте изисквал пари за извършването на Светото тайнство Ръкоположение го намирам за клевета и светотатство.

  Уведомявам Вас и почитаемия Епархийски съвет, че с моя заповед по моя инициатива и по моя воля Щерьо Паспалев е освободен от всякакви ангажименти към църква "Свето Благовещение".

  Съжалявам, че не съумях да овладея известното недоволство сред част от енориашите, настъпило след назначаването за втори свещеник в църквата на моя млад събрат отец Стилиян. Редно е на младите свещеници да бъде даван шанс и да бъдат насърчавани. Вярвам, че с помощта на свещениците от Асеновград този проблем ще бъде преодолян.

  Съжалявам, ако неволно съм станал причина за смущение сред вярващите и искрено моля за прошка Вас, почитаемия Епархийски съвет и всички мои събратя - свещенослужителите от Богоспасаемата Пловдивска епархия.

  Източник: asenovgrad.net

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 07.05.2021

  Последни новини