Допускът до държавни тайни не може да се отнема заради разследване, реши КС

Допускът до класифицирана информация не може да се отказва или отнема автоматично заради образувано досъдебно производство. Това обяви Конституционният съд (КС) и единодушно отмени чл. 40 ал. 1 т. 5 от Закона за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ), съобщава Правен свят.

Произнасянето на съда е по повод случая "Шивиков". Командирът на Стрямската бригада в Карлово бригаден генерал Димитър Шивиков беше обвинен за злоупотреба със служебно положение, защото пратил четирима войници да му ремонтират жилището. Заради това беше отнет допускът му до класифицирана информация, а това на практика означава, че той повече не може да изпълнява служебните си задължения и трябва да напусне армията.

Предстои Конституционният съд да обяви мотивите си по решението. 

В мотивите на държавния глава, с които текстовете от закона бяха атакувани, се посочва, че не може образуването на досъдебно производство да се приравнява на осъждане за престъпление, защото това води до нарушение на презумпцията за невиновност. Според държавния глава последиците от отказа или отнемането на допуска се изразяват в невъзможност той да иска да му бъде назначено ново проучване в рамките на три години. По този начин се ограничава и правото му на труд. 

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини