2 г. след бедствието в Карловско ремонтът е енигма

Общината е недоволна от държавата, граждани - от общината

Почти 2 години след тежкото наводнение, в Карловско се разиграва мила родна картинка - въпросите кога, как и дали ще бъдат възстановени напълно пораженията висят.

Според общинската администрация вината е в държавата, която до момента е отпуснала едва 17.6 млн. лв. от общо 75.3 млн. лв. размер на щетите. По-точно - проблемът е в Междуведомествената комисия за бедствия и аварии. Тя е заседавала последно през декември, а и не се знае дали покрай промените в правителството въобще е структурирана кадрово. Тоест органът, отпускащ пари, не се е събирал през настоящата година без да я ясно кога. Община Карлово настоява да й бъдат преведени 38 млн. лв. за 2024 г., както и да се задели транш от 19.7 млн. лв. за 2025 г. Според нея пари има достатъчно, защото само за 2024 г. комисията разполага с над 130 млн. лв. В практически план липсата на финансиране създава два специфични проблема  - хаос в реда и начина на възстановителни дейности (например някои, за които е получено финансиране, не могат да бъдат извършени, защото преди това следва да се извършат други, за които не е получено); проблеми с фирмите изпълнители, тъй като те вече са извършили неща, за които не може да им бъде платено (за да няма протакане, обществени поръчки са правени преди осигуряването на финансите).

Поради всичко това днес кметът на Карлово Емил Кабаиванов и селски кметове  ще блокират пътя Кърнаре – Троян от 14:30 ч. до 15:30 ч. в района на селото. Акцията е предупредителна към централната власт.

Версията за виновната държава обаче не се споделя от значителна част от обществеността. Без да пренебрегват закъсненията на парите, хора от селата Слатина, Каравелово и Богдан, с които „Сега“ разговаря, споделиха, че 17-те милиона са харчени непрозрачно от общината - без отчет, без да бъде позволено на хората сами да посочват нужните дейности и т.н. Пращани са сигнали до прокуратурата дали аварийните разходи наистина са изразходвани по предназначение (разследването не е завършило). Има мнения, че ремонтите се вършат некачествено (например дерета се бетонират без прагове за регулиране на отока), налице са и доста други недоволства. Затова днес не всички хора в района ще подкрепят общинския протест.

 

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини