Проверка на АП - Пловдив установи 94 нарушения по общинските пътища

Проверка на Апелативна прокуратура-Пловдив установи 94 нарушения по общинските пътища на територията на апелативната зона, която включва регионите на Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Смолян, Хасково и Кърджали. Инспекцията се извърши в изпълнение на указанията на Върховна административна прокуратура по спазване на Закона за пътищата /по отношение на общинските пътища/, Наредбата за специално ползване на пътищата и наредби на общинските съвети. Проверката е проведена чрез възлагане на кметовете на 69-те общини на територията на АП - Пловдив.

От общо 94-те констатирани нарушения по общинските пътища в зоната, най-много са в Пазарджишко – 48,, а най-малко в Пловдивско – 2, и Кърджалийско – 1. В област Пазарджик 33 от нарушенията са в община Пазарджик, като повечето са свързани с навлизане в пътищата с непочистени машини, замърсяване на платното с кал и др.

На територията на община Асеновград е констатирано, че на разклон за Сини връх и на разклон за Добростан са монтирани рекламни табели на самите пътни възли и кръстовища на общинските пътища, както и в непосредствена близост до указателните табели за населените места, което значително ограничава тяхната видимост и представлява нарушение на Закона за пътищата.

Прокурорите от съответните районни и окръжни прокуратури са реагирали и изпратили писма до общините за незабавно отстраняване на констатираните нередности, като повечето от тях вече са изпълнени.

С оглед изложените резултати от проверката може да се посочи, че липсва изработен механизъм за упражняване на ефективен контрол от страна на общинските власти по отношение на спазване на правилата за ползване на общинските пътища, установени в Закона за пътищата, Наредбата за специално ползване на пътищата и наредбите на съответните общински съвети, издадени на основание чл. 23 от Закона за пътищата и в тази насока са дадени указания от прокуратурата за подобряване на работата и упражняване на правомощията за търсене на административно-наказателна отговорност на виновните лица.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини