18-годишен иранец е самоубилият се нападател от Мюнхен

Нападателят, който вчера откри огън в мола в германския град Мюнхен, е 18-годишен етнически иранец. Той живее от 2 години в града. Има двойно гражданство - иранско и германско. Няма данни за други стрелци, освен него, въпреки предварителните съобщения, че най-вероятно са няколко. Това съобщиха на пресконференция от полицията. 

По-рано стана ясно, че загиналите при стрелбата са 10, а други 16 са ранени. Сред загиналите е и самият нападател, чието тяло бе открито в близост до мола и претърсено за взривни устройства. Такива не са били открити. 

Сред пострадалите има и деца. Трима от ранените са в тежко състояние. 

Все още мотивите на младия мъж се изясняват. Групировката "Ислямска държава" приветства извършеното и органите на реда работят и по версия за тероризъм. Властите обаче все още не определят случилото се като тероризъм. В началото бе съобщено, че младежът вероятно е действал в състояние на амок.  

Пресз нощта излизаха версии за крайнодесен екстремизъм, тъй като нападателят бил чут да ругае чужденците, преди да стреля. Други обаче заявиха, че са чули крясъци "Аллах акбар!". 

Не се потвърждават информациите за стрелба на други места в града. 

Очаква се по-късно днес полицията да даде пресконференция по случая. 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини