Електростимулирани мозъци на суператлети

Невробиолози от САЩ и Швейцария преди дни публикуваха свое изследване на влиянието на електростимулацията на главния мозък по време на сън. Резултатите показват подобряване на работната памет на човека, а според авторите методът може да помогне при лечението на неврологични и психически разстройства, съобщи EurekAlert!

Методът tACS е неинвазивен способ на стимулиране на главния мозък чрез два електрода. Единият се поставя в областта на тила, а другия - на шията или на горната част на главата. Площта на втория електрод е три пъти по-голяма от тази на първия, на който се подава променлив ток от 5 до 15 V. Преди процедурата кожата се намокря със солеви разтвор.

Учените анализирали влиянието на tACS (transcranial alternating current stimulation - транскраниално стимулиране с променлив ток) по време на сън върху работната памет на човека. Авторите считат, че проведено под контрола на специалисти, това стимулиране води до подобрение. Според изследването електрическата стимулация влияе на сигма ритмите на главния мозък. Тези ритми невробиолозите свързват със систематизирането и запазването на получената преди сън информация, както и по-нататъшното ѝ използване.

В експериментите участвали 16 здрави мъже. Преди да заспят, те трябвало да запомнят определена информация - двойки думи с асоциация и определени движения с пръсти. През една от нощите главният им мозък бил стимулиран с  tACS, а през други получавали плацебо стимулация, т.е. не били в действителност стимулирани, а само смятали, че е така.

Всяка сутрин правели стандартни тестове, за да се установи доколко са запомнили получената информация. Нямало особена разлика при думите, но с моторните умения учените установили забележително подобрение след tACS.

Подобни изследвания винаги се публикуват с обяснението, че могат да бъдат полезни за профилактика и лечение на свързаните с тях болести, в случая - шизофрения и Алцхаймер. Обаче това също е бизнес, граждански или военен. Устройството Halo Sport, с което се казва, че ще преоткрием потенциала си вече събира предварителни заявки. То е одобрено за продажба и даже в момента е на промоция. В самото му представяне на официалния сайт се казва, че стортисти, екипи на военните, олимпийци, НБА - всички използват Halo Sport като част от подготовката си, за да изградят умения и сила.

Базираната в Сан Франциско компания сега нашумя с новината, че тества технологията на олимпиадата в Рио.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини