0 °C

Хиляди се стичат към Бачковския манастир за Голяма Богородица (Програма за празника)

  Поклонници от цялата страна се стичат към Бачковския манастир за големия християнски празник Успение Богородично. Богослужението, което ще бъде водено от игумена на светата обител архимандрит Симон, започва днес с бдение, вечерня и опело на Света Богородица и ще продължи до утре сутрин. И тази година за миряните ще бъде осигурена безплатна минерална вода, а в двора на манастира ще има шатри, където чакащите могат да се подслонят на сянка. Легловата база в светата обител и тази в селото е запълнена. Въпреки това, при по-усърдно търсене, все още могат да бъдат открити единични свободни места за по 15-20 лева леглото.  За улеснение на пътуващите към манастира за големия църковен празник още от петък на обяд обрушването и обезопасяването на скалните откоси със стоманени мрежи на пътя Асеновград - Смолян са преустановени. При тунелите на км32+423 и км33+427 преминаването е и в две ленти за движение, при ограничение на скоростта от 40 км/ч. При тунела на км39+471 - след манастира, пътуването е в една лента, сигнализирана със светофарна уредба. Регулира се ръчно за пропускане на автомобилите в по-натоварената посока.

  Програма за празника на Успение Богородично

  Манастирското братство и игуменът на Бачковския манастир приканват всички православни християни да вземат молитвено участие в храмовия празник на светата обител на 15 август.

  Началото на тържествата е днес, 14 август, от 19 ч. с малка вечерня.
  - 19 ч. - 20 ч. - почивка

  - 21 ч. - начало на всенощното бдение. Повечерие с Велика вечерня, на вечернята ще се прочете молебният канон на Пресвета Богородица пред Чудотворната икона на Бачковския манастир
  - около 23 ч. - петохлебие

  - около 24 ч. начало на утренята - на това чинопоследование ще се отслужи опелото на Пресвета Богородица, след което ще започне литийното шествие предвождано от празничната икона на Успение Богородично и копие на Чудотворната икона на манастира. Пред портите на светата обител ще се отслужи молебен за здраве и отминаване на бедствията за целокупния български народ. След това литията се връща в храма.

  15 август, Свето Успение Богородично

  - около 4 ч. - света литургия за празника

  - около 7 ч. в двора на манастира ще бъде отслужен водосвет за здраве, след което ще се извърши лития за храмовия празник

  - 12 ч. - освещаване на курбана, който по традиция манастирското братство дарява на всички християни, споделили празника

  - 18 ч. - Велика вечeрня

  Храмът и манастирът ще бъдат непрекъснато отворени днес и утре, 14 и 15 август, докато има посетители.

  Цикълът на богослуженията ще протече с певческото участие на сборна формация църковни певци от цяла България. От манастирското братство са се постарали да осигурят постоянен медицински екип, денонощна противопожарна и полицейска охрана за гарантиране сигурността и спазване на обществения ред. Манастирското братство приканва всички миряни стриктно да спазват разпоредбите на служителите на реда, за да протече празникът по християнски - мирно, спокойно и благочестиво.

  К.Нешева

  Източник: asenovgrad.net

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 17.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  С ведрото си излъчване и положителна мисъл ще въздействате на околните и насочвате развитията в позитивна посока. За вас, както и за всички други е важно да живеете в спокойствие, за да се развивате и да творите пълноценно. Починете си, като потърсите приятни за тялото и душата ви занимания.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Въздържате се да поемате ангажименти днес и вероятно съвсем основателно. Много е възможно да се оставите в обятията на мързела. Използвайте пълноценно времето си за почивка. Въпреки, че у дома ви ще се намерят много изкушения, които да ви накарат да не излизате, не се поддавайте. Навън ви очаква вълнуваща среща.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Предприемате нова стъпка в професионален план, където се изявявате в нова за вас област. Считате, че имате достатъчно шансове за успех и наистина е така. От вас ще се изисква да довършвате всичко, с което се захванете и да не допускате вмешателство в решенията си. Най-добре работите с колега,представител на знаците Везни или Водолей.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Без да се поддавате на провокативни внушения ще следвате програмата си и всичко, което е във ваш интерес. Така ще организирате делата си, че да ги приключите с очакваните резултати, което е желанието и на съдружниците ви. Не прибързвайте в увлеченията си, дайте си време.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Заредени сте с добри очаквания и нищо от това, което предстои да се случи няма да ви изненада или обезкуражи. На път сте да постигнете краткосрочните си цели, целенасочените ви действия дават резултат. Финансови реализации и романтични вълнения за късметлиите. Някои от вас ще пътуват, като това може да бъде и в чужбина.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Романтични настроения ще има около вас и ще се радвате на споделен интерес от страна на човек, който силно ви вълнува. Мъжете от знака ще направят предложения и ще получат отговори, даващи им основание за добри, бъдещи, брачни отношения. Мислите ви ще са свързани най-често с предстоящи събития относно личния ви живот. Не загърбвайте текущите си задачи, защото от там се очаква да дойдат и средствата. Хранителните добавки ще ви помогнат да регулирате здравословни проблеми и ще внесат известно облекчение, но основната ви грижа за здравето си остава ваша. Радостни новини във връзка с подобряване състоянието на родители и близки, което ви е тревожело до сега. Целенасочените ви действия по отношение бъдещият ви дом, ще ви отведат по-скоро при него.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Като истински фокусници, ще промените нещата, които пречат на бизнеса ви и ще продължите уверено напред. Освобождаването от зависимости няма да спре до тук, има още от какво да се чистите. Очакванията ви са свързани с приключване на мащабен проект, но работата по него продължава.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Не позволявайте на емоциите да определят отношението ви към работата, за да не се конфронтирате с колегите. Търпеливо следвайте целите си и ще ги постигнете по-бързо. Съдбата ще ви предложи добри възможности и от вас зависи да се възползвате навреме. Вести от чужбина.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Твърде емоционални сте днес и подхождате към всяко нещо от тази страна. Това може да ви създаде проблеми, особено с хора, които се смятат за по-сериозни. Съобразявайте се с всички около вас днес, за да не си създавате излишни неприятности. Очаква ви положително разрешение на личен въпрос, който значи много за вас. Радвате се на ценна покупка.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Заслугата ви за решаване на професионален проблем ще се отчете от колеги и ръководители. От това ще останете всички доволни, те, че могат да продължат, а вие, че сте оценени правилно. Всички ви начинания ще се толерират от съдбата. Не се ограничавайте, а проявете аналитичните си способности.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не приемайте ангажименти, които ви отклоняват от делата ви. Старайте се да обхванете повече от задачите си, за да ви остане време за развлечения вечерта. На дамите им предстои вълнуващо преживяване, което ще ги направи щастливи. Любовните тревоги ще отстъпят място на приятни настроения.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С интересни идеи, отнасящи се към бъдещата ви дейност ще започне седмицата за вас. Добре планираните ви ходове ще съдействат да постигнете по-скоро това, към което се стремите. Възможно е да има и напрежение около вас, но не си хабете нервите. В повечето случаи то е плод на въображението ви, отколкото на реални проблеми.
  17 яну 2021
  Последни новини