Остава ли поп Данчо почетен гражданин на Асеновград или не?

1301 са асеновградчани, потвърдили с подписите си искането за отнемане на почетното гражданство на архиерейския наместник отец Йордан Георгиев. Те настояват за това пред Общинския съвет, в чиито правомощия е подобно решение, поради "съзнателно разделение на вярващите в града с цел облагодетелстване, системно писане на доноси и фабрикуване на лъжи срещу неудобни за него xopa и заради доброволното му сътрудиичество с ДС".

Отец Йордан бе удостоен със званието "Почетен гражданин на Асеповград" с Решение №1950 от 20.05.2015 г. на 59-ото редовно заседание на старейшините. След разисквания Постоянната комисия по образование и култура е представила проект за решение за отнемане на званието на архиерейския наместник. Освен членове и алинеи от ЗМСМА проекторешението се основава и на Наредба за символите и отличията на Община Асеновград, където е предвидено, че "на лица, осъдени за умишлени престъпления от общ характер с влязла в сила присъда, или петнящи с действията си доброто име на града, общината и държавата, почетното звание може да се отнеме с решение на Общинския съвет, взето с явно гласуване при обикновено мнозинство".

Какво ще реши местните народни избраници ще стане ясно на сесията на 31 август, сряда.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Va
    Vasil Vasilev
    6 0
    07:23, 27 авг 2016
    Решението на Общинския съвет ще даде ясен отговор на въпроса доколко, и кои общинските съветници са зависими от бившите структури на ДС и БКП. В последните дни забелязах зачестили посещения на поп Данчо в емблематичната висока сграда в центъра на Асеновград, както и на други места, свързани с тези структури.
  • 2
    Ив
    Иван Иванов
    9 0
    08:20, 27 авг 2016
    Поп Данчо е олицетворение на поведение, което е в разрез с православието. Лошото е, че той има подкрепата на митрополит Николай, чието поведение е почти същото. И как няма да е така след като отчето се е превърнало в личен ибрик на митрополита. Неслучайно от известно време той е известен като свещеноиконом ибрикчи Йордан. Не един и двама са станали жертва на доносите му преди 10 ноември 1989 година, доноси на агент Ганчо, име, дадено му от тогавашната Държавна сигурност. След тази дата поп Данчо се превърна в най-успешния туроператор не само в Асеновград, но и в пловдивска област. Той беше повече известен именно с тази си дейност, отколкото с църковната. Тази година ''неуморният'' отец се прочу и с друго. Един от най-обичаните и уважавани свещеници в града - отец Тодор - стана негова жертва в стремежа му, и то успешен, да намърда сина си в голям църковен храм, без нахалния тинейджър да има качествата затова. По тези, а и по други причини, тази личност няма право да носи званието ''Почетен гражданин на Асеновград'', още повече, че той я получи с предложение на един общински съветник, а не с всеобщото одобрение на асеновградчани. От решението за отнемане на това звание ще стане ясно дали нашите общински съветници са хора с морал и чест, или са подвластни на комунистическите структури отпреди 10 ноември 1989 година.
  • 3
    Ki
    kiril iliev
    0 -1
    00:11, 30 авг 2016
    Уважаеми Жители на Асеновград ,на всички трябва да стане ясно че зад плана да се отнеме почетното звание почетен гражданин на Асеновград на Отец Йордан стои най големия родоотстъпник и предател на Асеновград председателя на Общинския Съвет Светозар Шуманов.Този човек ако може така да се нарече по времето когато беше кмет на Асеновград позволи в Балканския ЕРУСАЛИМ така наречения скъп наш град Асеновград символ на духовността да бъде изградена най - голямата джамия без това да е необходимо на мюсюлманската общност а за да си осигори подкрепа за задоволяване на личните интереси.За пореден път тази персона се осмили да застане против божията воля и да внесе разкол и раздори в църквата.Но господ не остава никому длъжен и всекиму награждава според делата и ако бог реши да има наследник ще трябва да му направи сюнет за да угоди на сватанака си Аледжик.Що се отнася до всички еноряши незабавно идете в храма и се покайте и искайте прашка от господ ,защото вие застанахте срещу волята божия да отстрани от този храм прегрешилия свещеник Тодор.В храма се ходи не заради този или онзи свещеник а заради господ бог .Не бъдете лицемерни и се покайте.
Последни новини