Самодейци от цяла България три дни ще се надпяват на фестивала на Неделинския двуглас

79 читалища от всички фолклорни области на България ще участват в ХV-я Национален фестивал на двугласното пеене и народна песен в Неделино, който ще се проведе на 3, 4 и 5 септември тази година. Официалното откриване е на 3 септември от 10:30 часа, а в 6-те концерта на фестивалната програма ще се надпяват самодейци от областите Смолян, Пловдив, Кърджали, Сливен, Ямбол, Хасково, Благоавград, Силистра, Бургас,Стара Загора, Видин, Плевен и София област.

По традиция Фестивалът се провежда под патронажа на Министерството на културата и родопската община. Тази година председател на журито ще бъде акад. Милчо Василев, ректор на Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, членове са Никола Величков, художествен ръководител на Ансамбъл „Чан” и Виолета Измирова, народна певица от град Неделино.

Програмата вече е готова, като и тази година ще има международно участие. Награждаването на победителите във фестивала ще бъде на 5 септември от 18 часа в центъра на родопския град.

 Неделинското пеене е популяризирано от проф. Николай Кауфман, който от 1959 година на място започва да записва песните. Според специалистите това е специфично пеене, характерно с образуващите се в него кварти и секунди, обикновено се пее от двойки, като първият глас „води”, а вторият „следва”. Уникалният Неделински двуглас е предложен за вписване в Представителния списък на ЮНЕСКО и е признато от музикалните специалисти в България за самобитно фолклорно явление и се изпълнява единствено в Неделино.

СмолянБГвести.нет

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини