Германия и Франция обещаха нов импулс за Европа, поставят си амбициозни цели

Френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел призоваха срещата на върха на ЕС на 16 септември в словашката столица Братислава да даде импулс на Европа след напускането на Великобритания, съобщава "Франс прес", припомняйки, че тя няма да участва на срещата.

"Нов импулс е необходим на Европа в момент на Брекзит и на възход на популизма и на оспорването на самата идея за Европа", изтъкна Оланд и добави, че Франция и Германия искат да заемат в тази връзка мястото и полагащите им се отговорности.

"В Братислава ние ще поставим акцента върху изготвянето на амбициозен дневен ред за Европа", подчерта от своя страна Меркел, допълвайки, че този дневен ред щял да е амбициозен и в областта на икономиката.

Два дни преди срещата на върха на Г-20 в Китай двамата изтъкнаха ролята на Европа в благоприятстването на икономическия растеж и международната търговия.

По думите на Меркел, европейските страни щели да направят всичко възможно, за да може да се приложат мерки за растеж и за борба с протекционизма.

Нуждаем се от международна търговия и от международен обмен, които да работят добре, пледира тя в момент, в който Берлин и Париж имат разногласия относно Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) между ЕС и САЩ.

Френският премиер Манюел Валс призова за спиране на преговорите по договора, а Меркел пледира в подкрепа на споразумението. Оланд пък заяви, че няма да има споразумение преди края на годината и преди края на мандата на Барак Обама.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини