Латвия забрани на етническите чужденци да приемат латвийска националност

Латвия забрани на етническите чужденци да определят националността си като "латвийска", пише електронното издание Baltic Times.

Сеймът реши  да отхвърли част от Закона за смяната на имената и националността, която позволяваше на граждани, които не са латвийци по произход, да приемат тази националност в документите си.

Досега това бе разрешено на хора, които са живели в страната поне 15 години, говорят езика, приемат, че принадлежат на местната култура и смятат, че са част от латвийския народ.

Друга от приетите промени в закона позволява на чужди граждани с латвийски произход да определят националността си като "латвийска", стига да имат разрешение за пребиваване и могат да докажат етническите си корени. Преди това важеше само за гражданите, хората без държава и т.нар. "латвийски неграждани", граждани на бившия СССР, които нямат нито латвийско, нито друго гражданство и живеят в страната. Те са над 310 000 души.

На практика те са бездържавни, но могат да пътуват без визи както в Шенгенското пространство, така и в Русия, освен това се ползват със защитата на латвийските дипломатически представителства в чужбина. Подобна група хора има и в Естония - там те живеят с т.нар. "сиви паспорти".

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини