Експерт: Всички избори ще изгърмят с ”Не гласувам за никого”

Заради графата "Не гласувам за никого" в бюлетината на избори се влиза в хипотезата на безкрайния цикъл, заяви известният математик Михаил Константинов.

Той коментира пред Нова телевизия засилващите се опасения, че заради гласовете "Не подкрепям никого", които ще бъдат смятани за недействителни, президент може да бъде избран в първия кръг с под 50% подкрепа. 

По думите му, ако гласуваме с това квадратче, безспорно помагаме на първия. 

"Аз лично смятам, че трябва да се върне в явен вид принципът, че победителят трябва да има повече от всички останали. Това е принципът на мажоритарния вот от двата тура и той винаги е действал така. Вкарвайки гласове, които не са за никого и ги наричате и действителни, влизате в хипотезата на безкрайния цикъл. Всички малки кметства ще изгърмят по този начин.Няма да имате избран кмет не на два тура, а дори на 20. Няма да имате избран президент не на два тура, а на колкото искате”, поясни Константинов. 

Той предложи хората да си представят, че половината гласуват против всички - тогава никой друг не може да е повече от половината. 

„Българите да отидат и да гласуват както искат, но да знаят, че нищо не правят с това квадратче – все едно пускат бяла бюлетина. За мен това е пълна глупост. Апелирам към нашите депутати – махнете я тая глупост, защото при всеки следващ избор ще бъде все по-тежко ”, каза още математикът. 

Блогърът Асен Генов пък каза в ефира на телевизията, чехората са излъгани за това, че могат наистина да упражнят протестен вот. По думите му законодателят по-рано се е опитал да превърне правото в задължение и да вмени на хората задължението да гласуват, въпреки че Конституцията казва, че това е право. 

Той поясни, че вотът е протестен, но че няма разлика между „Не подкрепям никого” и недействителна бюлетина.И двете се изваждат от броенето и се стеснява базата, на която се изчисляват процентите. 

Затова, според мен, правилното е или задължението да гласуваш да го няма, или гласовете от квадратчето „Не подкрепям никого” да участват в броенето”, подчерта Генов.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини