Прокуратурата разпореди проверка на язовирите

Върховна административна прокуратура (ВАП) е разпоредила на ДАМТН -  Държавната агенция по метрологичен и технически надзор да направипроверка на язовирите в страната за това дали се спазват разпоредбите на Закона за водите.

Проверката трябва да е насочена към това дали язовирите се поддържат в технически изправно и безопасно състояние – язовирните стени и съоръженията към тях.

ВАП вече е извършила няколко проверки по реда на надзора за законност относно спазването на разпоредбите на Закона за водите и изпълнението на правомощията от компетентните държавни органи, оторизирани да осъществяват контрол и мониторинг.

По отношение на язовирите в страната са констатирани повтарящи се пропуски, които определят опасността им – неправилно конструктивно изпълнение; непочистени изпускатели; недостатъчно удълбочени или неотремонтирани преливници, неукрепени или неремонтирани корони на язовирни стени, неотстранена храстова и дървесна растителност  по откоси на стените и по основни изпускатели.

Проверката, която тече в момента, трябва да установи и дали се изпълняват вече дадените предписания и дали се поддържат язоворите според предписанията, дадени от областните управители при ежегодните обследвания. Прокуратурата е указала и на председателя на ДАМТН при констатиране на нарушения да се налагат съответните принудителни административни мерки

Срокът на проверката, определен от ВАП, е 28.11.2016 г.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини