Пловдив ще бъде европейското седалище на най-голямата организация в областта на танца между Европа и Азия

На 16 и 17 октомври в Пловдив ще се проведе първата работна среща нановоучредената международна организация за танц между 16-те страни от Централна и Източна Европа и Китай – CHINA- CEEC's DANCE CULTUREUNION 16+1. Съоснователи от българска страна са международният фестивал за съвременен танц и пърформънс ONE DANCE WEEK и Софийската опера и балет.

Международната платформа беше учредена през май тази година в Китай от различни организации в 17-те държави и ще има две седалища – в Пекин и Пловдив.

Пловдив ще бъде европейският домакин на организацията до края на 2019г., а след това, на ротационен принцип, седалището ще се премести в друга държава от Централна и Източна Европа.

Под решението в Пловдив да се помещава европейският офис на организацията са се подписали всички учредители от 17-те държави.

Целта на CHINA-CEEC's DANCE CULTURE UNION 16+1 е обмен в областта на танца и създаването на общи проекти, които да подкрепят развиването на това изкуство в страните учредители.
Домакин на срещата в Пловдив е Фондация ЕДНО за култура и изкуства с подкрепата на Министерството на културата на Република България и Община Пловдив. За нея на 16 октомври в града под тепетата пристигат 25 участници от Китай и Европа – представители на академии, институти, фестивали и театри за танц.

На първата работна среща в Пловдив ще бъдат избрани управителният съвет и съ-президентът на организацията за Европа.

Очаква се да бъде приета стратегия за развитието на CHINA-CEEC's DANCE CULTURE UNION 16+1, както и планът за действие за следващата година.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини