САЩ: Съкрушителен отговор, ако Пхенян използва ядрено оръжие

САЩ ще отговорят на всяко евентуално използване на ядрено оръжие от Северна Корея по съкрушителен начин, предупреди американският министър на отбраната Аштън Картър, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

Той говори в началото на двустранните преговори с Южна Корея, започнали във Вашингтон във формат 2+2, в които участват и държавният секретар на САЩ, както и техните съответни колеги от южнокорейска страна - Хан Мин Ку и Юн Бьон Се.

САЩ ще направят всичко, което е нужно, за да защитят себе си, Южна Корея и всичките си други съюзници срещу голямата заплаха, поставена от Северна Корея, която извърши два ядрени опита и изстреля серия от балистични ракети тази година.

Този ангажимент "включва и задължението да осигурим разширено сдържане, гарантирано с пълния спектър от отбранителни способности на САЩ", поясни Картър, имайки предвид т.нар. американски защитен "ядрен чадър" над Южна Корея.

КНДР сега представлява "сериозна заплаха за колективната сигурност (на САЩ и Южна Корея) и в светлината на тези провокативни действия на Пхенян общата ни отбранителна концепция трябва да бъде мощна, а сдържането - заслужаващо доверие", подчерта шефът на Пентагона.

Южнокорейският външен министър Юн Бьон Се от своя страна посочи, че Северна Корея е във "финалния етап на ядреното си превъоръжаване" и призова за осъвременяване на американско-южнокорейската стратегия за съвместен отпор и сдържане на заплахите от страна на Северна Корея. "Дипломатическият натиск и военното сдържане трябва да бъдат напълно синхронизирани, като движение на остриетата на ножицата", каза той. Трябва да действаме така, че "Пхенян да се стресне от паника", посочи Юн.

/БТА/

Коментари в сайта

Последни новини