Паспортните служби работят извънредно заради изборите

Звената "Български документи за самоличност" при СДВР и Областните дирекции на МВР ще съдействат на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на президентските избори, националния референдум и на частичните избори за кметове. В седмицата преди 6 ноември е създадена необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен/зелен паспорт), защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас.

В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност. При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 4-ти ноември , по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.

За да бъде издадено удостоверение е необходимо гражданите лично да подадат искане в СДВР, ОДМВР и РУ в дните от 1-ви до 5-ти ноември между 08:30 ч. и 17:00 ч. и на 6 ноември от 08:30 ч. до 19:00 ч. 2.Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за президент и вицепрезидент на РБългария, за произвеждания национален референдум и частичните избори за кметове, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта. В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ, СДВР и ОДМВР независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

За упражняване правото на глас за президентските избори и за референдума се издава едно общо удостоверение, а за частичните избори за кметове се издават отделни удостоверения. В случай на провеждане на втори тур на избори президент и вицепрезидент на Република България и на частични избори за кмет ще се издават нови удостоверения от 8-ми ноември съгласно описания по-горе начин и време.

Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини