Софийска градска прокуратура обвини Румен Овчаров в безстопанственост по делото "Белене"

Дне Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем Румен Овчаров за престъпление по чл. 219, ал. 4, във вр. с ал. 3 и във вр. с ал. 2 от НК. Началното обвинение касае това, че в края на месец ноември 2006 г., в качеството си на министър на икономиката и енергетиката и принципал на държавното дружество "Национална електрическа компания" /НЕК/ ЕАД, въпреки задълженията си, регламентирани в Закона за енергетиката, Устройствения правилник на Министерството на икономиката и енергетиката и Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала не е упражнил достатъчен контрол върху работата на Любомир Велков и на Мардик Папазян - изпълнителни директори на НЕК ЕАД, при сключването на Споразумение от 29 ноември 2006 г. с "Атомстройекспорт" АД във връзка с изграждането на ядрената централа с площадка "Белене".

Разследването на СГП е установило, че Споразумението е сключено в нарушение на Закона за обществените поръчки, преди да е избран инвеститор по проекта и преди да е сключен основен договор за финансиране. По силата на това споразумение изпълнителят "Атомстройекспорт" АД е бил ангажиран да извършва работа - идеен проект със степен на завършеност, издаване на разрешение за строеж, техническо задание за двата блока, извършване на дейности по провеждане на обществена поръчка за оборудване с дълъг цикъл на производство, срещу възнаграждение в размер на 193 189 000 евро. Към това споразумение в последствие са сключени 14 допълнения и 1 договорно споразумение, но до окончателен договор за инженеринг, доставка, строителство за проектиране, изграждане, и въвеждане в експлоатация на блокове 1 и 2 на АЕЦ "Белене" не се е достигнало.

От това е последвала значителна щета за НЕК ЕАД в размер на 193 189 000 евро. Деянието е извършено умишлено, не съдържа признаците на по-тежко престъпление, последвалата щета е в особено големи размери и деянието представлява особено тежък случай.

На Румен Овчаров е взета мярка за неотклонение "Подписка". Разследването продължава.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ко
    Корма
    1 0
    17:54, 17 ное 2016
    Разберете, че няма как да не е виновен, при условие, че е участвал във всичките схеми. След като той е доказано виновен, би следвало той и неговият саратник - Добрев да си понесат последствията. Дано прокуратурата най-накрая да съумее да си свърши съвестно работата. Не може за 26 години преход и толкова много престъпни схеми да няма нито един осъден депутат. За урок да е на всеки следващ!
  • 2
    За
    запознат
    1 0
    19:28, 17 ное 2016
    Кой окраде Белене кой окраде КТБ кой ни направи скритата приватизация БСП ДПС СДС на Костов това са партиите които ни съсипаха те са едно цяло това е една хидра която изпи кръвта на народа мислете и ще стигнете до истината .ГЕРБ и той има вина че не създаде да има възмездие и това ги прави съучасници
Последни новини