Мъртвите делфини по Черноморието са жертва на инфекциозна болест

Масовото измиране на делфини по Черноморието е причинено от инфекциозно заболяване, съобщи в. "Стандарт".

Това показа аутопсията на двата замразени делфина в Тракийския университет в Стара Загора. 
Тя бе водена от италианския учен проф. д-р Назарио от университета в Падуа.

Окончателно причините за смъртта на бозайниците ще станат ясни след седмица, тъй като професорът е взел проби, които ще се изследват в лаборатория в Падуа.

Два делфина от различни видове - обикновен делфин и муткур, бяха подложени на аутопсия. Обикновеният делфин е бил с възпалени лимфни възли. Това съобщи пред "Труд" д-р Георги Митев, шеф на агенцията по храните в Бургас, който лично е присъствал на аутопсията. Там са били и експертите на РИОСВ- Бургас.

Именно в екоинспекцията са се съхранявали от лятото до момента телата на делфините. Те са от стоте изхвърлени на брега през този сезон бозайници, за които е преценено, че не са били в напреднал стадий на разложение.

Взети са проби и от наша страна - от далак, черен и бял дроб. В Падуа ще се правят допълнителни изследвания на костен мозък, поясни д- р Митев. Възможно е да става дума за шарка или друго специфично за делфините заболяване.

По-рано се твърдеше, че масовото измиране на морските бозайници може да е причинено от рибарските мрежи, в които те може да са се задушили.

Припомняме, случаят беше използван и за политически спекулации - появиха се твърдения, че учения на НАТО в Черно море са причинили смъртта на делфините.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини