Евакуират цяло Хитрино заради рискова спецоперация

Предстои пълна евакуация на жителите на Хитрино след тежкия инцидент с влак тази сутрин, заяви пред Нова тв комисар Николай Николов, директор на ГД ПБЗН.

Продължава доизгасяването на отделни огнища. Всеки сигнал за затрупан човек се проверява.

Причината за евакуацията е планувана операция по извеждането на опасното вещество от населеното място. Според неговите предположения, при добра подготовка и планиране, акцията ще завърши до два дни.

"Това е много опасна операция. Щабът взе решение да опразним населеното място, което ще позволи да започнем преточването на това вещество. На място са специалисти, сред които и химици, на които много разчитаме", обяви Николов.

Кметът на града също потвърди за евакуацията и заяви, че не очаква никакви проблеми с хората.

Те ще бъдат настанени при роднини и приятели, в Шумен също се подготвя физкултурен салон за тези, които нямат покрив над главата си.

"Хората са ни задружни, помагат си и не вярвам да се създадат проблеми", убеден бе кметът Исмаилов.

Първите девет цистерни вече са изведени от района на Хитрино и ще бъдат ситуирани в ненаселени места, за да се избегне повторна трагедия ако има изтичане на газ.
 

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Fi
    fireadr
    6 0
    19:01, 10 дек 2016
    ХИТРИНО ТОВА ЗА КОЕТО НЕ СЕ ГОВОРИ
    От рано сутринта гледам и слушам за пожара там. От гледната точка на моите няколко хиляди пожара които съм гасил.
    Представям си, как бих се почувствал, и какво бих предприел, като първи пристигнал с една или две противопожарни коли на мястото където има масов пожар и разрушения. Тактиката учи, че трябва първо да се спасяват хората, второ да се евакуират застрашените, трето да се гасят горящите къщи, в които може би има и застрашени хора, четвърто да се охлаждат цистерните, които могат да се взривят всеки момент от нагряването на експлозията и пожара! А аз имам два автомобила, с трима бойци. Трябва ми един язовир вода за решаване на задачата.
    Имам също уплашени хора загубили близките си, къщите си, стресирани и ядосани на целият свят.
    За да няма пак експлозия на съседната цистерна, която вече се е нагряла до червено и която може да взриви всички останали, предприемам охлаждането и. Само че трябва да е луд този, който може от 20 м да облива със струйника и да чака всеки момент взрива. Е това ще съм аз заедно с някой друг луд от смяната. Хубавото е, че в пожарната всички сме луди, особено когато има пожар!
    Щом във Хитрино останалите цистерни не са се взривили, значи „лудите” колеги там не са били малко. Мисля, че скоро ще го научим това.
    Още нещо накрая, от как съм пожарникар /боже вече 40 г/ винаги след такива произшествия има приказки, че пожарните коли са дошли без вода. Това е защото първата задача в пожарните науки е, че като две коли отидат на пожар, втората започва да търси най-близкият водоизточник, за да достави постоянно подаване на вода по време на гасенето.
    Много хора, политици и разни длъжностни лица, ще яхат това произшествие в с. Хитрино за собствена изгода занапред. Само пожарникарите, които първи са пристигнали там, ще си спомнят и сънуват трагедията завинаги. Но за това няма да говорят.
Последни новини