Грипът дойде изненадващо рано, щамът "Хонконг" затваря все повече училища

Грипната вълна тази година дойде изненадващо рано, в нея преобладава щамът „Хонконг”, съобщи държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред Би Ти Ви тази сутрин.

Обикновено грипът връхлита в края на януари, но тази година не е така. 3-4 училища в Балчик са обявили грипна ваканция само през последната седмица. Изключително висока е заболеваемостта в Хасковско, Пловдивско и Габровско.

„Хонконг” – A(H3N2), е „класически тип грип”, посочи Кунчев. Вирусът е относително нов и през последния сезон е имал ограничени проявления само в Италия и Словения. Заради това и сега 90% от новорегистрираните случаи са свързани с този щам.

При него симптомите са температура, главоболие, болки и обща отпадналост.

Лекарят препоръча да не караме грипа "на крак", а да си останем вкъщи за 3-4 дена.

Децата са особено рискова група, защото заразени частици, напуснали тялото на болен човек през кихане, кашляне, дишане и говорене, могат да полепнат по играчки и други повърхности, които най-малките пипат. Затова ако някой от възрастните вкъщи е с грип, трябва да се отделя допълнително внимание на хигиената.

Според него при млад и здрав организъм не е задължително да се ходи на лекар заради грип, но все пак това си остава сериозно заболяване, от което могат да последват различни усложнения в дихателната, сърдечната или нервната системи.

Д-р Кунчев припомни, че е безсмислено да се ваксинираме, когато грипната епидемия вече е започнала, защото организмът няма време, за да изгради имунитет. За това са необходими 20-ина дни.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ут
    Утопия
    11 0
    15:55, 26 дек 2016
    "Лекарят препоръча да не караме грипа "на крак", а да си останем вкъщи за 3-4 дена." - и как ще стане това, като обикновените служители не им е разрешено да отсъстват. Болнични и отпуск покрай празниците се разрешават само на дружките на директорката - на тези дето симулират, пък използват времето да си правят прически, да правят услуги или просто да си починат. А истински болните се влачат всеки ден на работа и дори не трябва да показват, че им е зле, иначе директорката почва да се чувства некомфортно! Кога най-после всички ще разберем, че ако се спазва социална справедливост - това е в полза на всички!
  • 2
    Съ
    Съвет
    10 0
    16:05, 26 дек 2016
    Ами изкихайте се едно хубаво пред това началство и да видим като прихванат настинката или грипът, дали другият път няма културно да ви помолят да излете в болнични да се лекувате.
  • 3
    Ox
    Ox
    6 0
    17:24, 26 дек 2016
    Да, ама някои личности от проклетията дето са насъбрали никой вирус не може да пробие. Толкова се дейни и бързи, че като електрони вибрират и вирусите и бацилите ги пропускат! Така кипят от енергия, че убиват всичко живо покрай себе си!
  • 4
    Мх
    Мхм
    0 0
    09:41, 27 дек 2016
    Ето.. Човекът си го е казал "безсмислено да се ваксинираме, когато грипната епидемия вече е започнала, защото организмът няма време, за да изгради имунитет". Обаче сега ще има стотици родители, които ще ваксинират децата си при свършен факт и после ще пищят, че детето се разболяло ОТ ваксината.
Последни новини