Шипка и Ришки проход са затворени, през Рожен, Пампорово и Превала - само с вериги

Силните снежни виелици затвориха пътищата през гр. Крън и с.Дунавци към Шипка и проходът отново е затворен, съобщиха от пресцентъра на община Казанлък. Службите помагат на закъсалите автомобили и работят по отстраняване на снега по пътната настилка, за да възстановят нормалното движение в районите. От община Казанлък призовават гражданите да следят пътната обстановка преди да предприемат пътуване. Затварят участък от магистрала "Хемус" за тирове Ришки проход е затворен за движение на автомобили на територията на област Шумен. Това съобщи за Фокус дежурният в Областното пътно управление. Пътят Шумен - Разград е затворен за тежкотоварни автомобили, затворена е и част от третокласна пътна мрежа в северната част на региона, поради силен снеговалеж и навявания е ограничено движението за всички превозни средства по третокласните пътища Векилски - Орляк, Секулово - Църквица, Векилски-Никола Козлево и Зърнево - Никола Козлево. Настилките на територията на област Шумен са заснежени, продължава тяхната обработка. В целия регион вали сняг.

Поради силен снеговалеж, всички автомобили трябва да се движат с вериги, а товарните - без ремаркета и полуремаркета, през проходите Рожен, Пампорово и Превала и по пътя Гоце Делчев-Доспат-Тешел. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктрура" (АПИ).

Усложнена е метеорологичната ситуация в Сливенско. Затворени за товарни автомобили над 10 тона са проходите Котленски и Твърдишки. Останалите автомобили задължително трябва да преминават от там с вериги.

В Сливен вятърът продължава да духа със скорост над 12 м/с., но, към този момент, няма информация за нови щети, съобщиха от кризисния щаб в община Сливен. Възстановено е електроподаването към всички хижи и хотели в местността „Карандила“ в Сливенския балкан. Почти денонощие там нямаше ток. Все още без електричество е село Раково. Вече втори ден екипи на EVN се борят със силните ветрове и снеговалеж, за да пуснат тока в това село. Частично без електричество са останали няколко улици в старите квартали на Сливен „Клуцохор“ и „Комлука“, но вече и там и е възстановено електрозахранването.

В Котел, където е най-тежка обстановка няма села без ток. Единтвеното село, което остана вчера без ток бе Нейково, но кметът на Котел Коста Каранашев съобщи за БНР, че електроподаването е възстановено. Той каза още, че всички пътища в общината се почистват. Вече е отворен и пътят към Жеравна.

Снежана Кънева, началник отдел сигурност и управление при кризи, обяви как върви снегопочистването по планинските пътища. Силите и средствата са насочени по направление Бяла-Новачево-Градско, Бяла-Въглен, както и Стара река-Средорек-Божевци. Към Раково е проходимо при зимни условия. Към Карандила е проходимо при зимни условия. До 6 януари остава затворен пътят Сливен-Ичера. Слаб сняг вали по автомагистрала Тракия там, но няма снегонавявания и заледени участъци.

Възстановено е движението в тунел "Витиня" по АМ "Хемус". Авариралият тежкотоварен автомобил е изведен извън тунела.

По пътищата в община Дулово видимостта е намалена. В района от снощи вали сняг и се очаква обстановката да се усложни. На няколко мяста по главния път за Шумен има почистваща техника. Заледени участъци и неопесъчени пътища има в района на Главиница и на разклона за село Ситово.

Движението в Прохода на Републиката е затруднено от обилен снеговалеж. Има закъсали тирове, но проходът е отворен и се почиства. До ранния следобед във Великотърновска област са станали над 30 леки катастрофи.

Усложнява се пътната обстановка в област Добрич. Снегопочистващи машини работят по всички направления. От Областния съвет за сигурност призовават шофьорите за повишено внимание, тъй като на места се е образувала и гъста мъгла.

 

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини