Повдигнаха обвинение на Трайчо Трайков. Преглед на печата

Повдигането на обвинение срещу поредния министър - Трайчо Трайков е сред водещите теми на вестниците във вторник.

"Бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма и кандидат за президент в последната кампания Трайчо Трайков е обвинен от прокуратурата в умишлена безстопанственост. За това съобщи самият Трайков в профила си във Facebook. "На 28 декември прокуратурата ми връчи обвинение за умишлена безстопанственост, както ми беше обещано преди и по време на изборите за президент. Учудващо, не бяха изпратени медии, нито все още е обявено нещо официално. Дали защото ги е срам, че правят това, което правят на политически неудобни хора навръх празниците - призовката дойде точно преди Бъдни вечер? Или си го пазят за по-удобен момент?", написа бившият министър на икономиката. Трайков обяснява още, че обвинението е, че през 2011 г, когато е бил министър на икономиката, енергетиката и туризма, остатъчният пакет акции от "ЕВН България Електроразпределение АД" е продаден за по-малко пари, отколкото някой сега е сметнал, че е трябвало. "Нищо, че продажбата е извършена на Българската фондова борса, по състезателна методика, одобрена от Комисията за финансов надзор, в изпълнение на приета от Народното събрание стратегия и то не от мен, а от единствения орган в държавата, който може да я извърши - Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК)", допълва той..." - в. "Стандарт".

"До дванадесет години затвор грозят бившия енергиен министър Трайчо Трайков. От 28 декември той е с повдигнато обвинение във връзка с продажбата на остатъчния пакет акции от "ЕВН България Електроразпределение" АД. Самият Трайков съобщи новината с пост в социалните мрежи. Обвинението е за умишлена безстопанственост и ако бъде признат за виновен, той може да бъде осъден на до 12 години затвор. Това е второто обвинение, което прокуратурата повдига по случая с продажбата на 33% от капитала на "ЕВН България Електроразпределение" АД и "ЕВН България Електроснабдяване". Както "Труд" първи писа, още на 18 май 2016 г. Софийската градска прокуратура повдигна обвинение на Радослав Рачев в качеството му на изпълнителен директор и представляващ инвестиционния посредник "Булброкърс" ЕАД за злоупотреба с доверието. Наказанието по този член е до пет години лишаване от свобода. Припомняме, че през 2013 г. Комисията за финансов надзор подаде сигнал до Главната прокуратура срещу Трайчо Трайков, бившия вицепремиер Симеон Дянков и "Булброкърс" заради "възникнали основателни съмнения за незаконосъобразното протичане на приватизацията на 33% от капитала на "ЕВН България Електроразпределение" АД и "ЕВН България Електроснабдяване" АД, извършени злоупотреби в тази връзка и нанесена щета на държавния бюджет в огромен размер". Сделката за ЕВН бе извършена в края на 2011 г. през Българската фондова борса с посредничеството на свързания с Иво Прокопиев инвестиционен посредник "Булброкърс" ЕАД..." - в. "Труд".

"Дневник" публикува коментар по темата на енергийния експерт Илиян Василев:
"Трайчо Трайков получи новогодишно послание от авторитета Цацаров за Нова година - обвинение в безстопанственост. Изобщо няма значение какво е обвинението, важното е Пеевските медии да го подхванат и да блокират Трайчо по време на предстоящите избори. Това, че прокуратурата е политическа бухалка за безразборно ползване срещу отрицателите на статуквото не е новост. Те вече не са и толкова важни, защото сами се дискредитират - какво като отправят обвинения. За всеки човек, който може да изтърпи неудобството от разкарването по разпити, в които никой нищо не пита, но който е убеден в своята правота, тези обвинения щампи са досадна подробност и ненужен дискомфорт.

Както министърът в оставка Ненчев показва - няма никакъв смисъл да се играе нейната игра, просто трябва открито да се атакува Цацаров, като се иронизират политическите му дейности... Схемата е проста - обвинение, заглавия в медиите и публична кампания, която да трябва да осъди посочения от Цацаров политик или бизнесмен, като го извади от уравнението на текущите властови баланси. Това е претоплена "манджа" от преди шест години. Търсеха, търсеха и нищо - сделката е през борсата, където няма как да изключиш конкуренция.
Единственият проблем, че макар прокуратурата да има 5 процента рейтинг и 90 неодобрение (проценти, при които нито една институция не може да функционира, поради отсъствие на публична легитимност), през медиите много хора се връзват на заглавията - все има нещо. Един бивш президент има хотели - т.е. нещата са от явни, по-явни и най-елементарното разследване да може да направи обвинение, което да издържи в съда, но хората приемат това за "нормална" корупция - свикват. Но като им подхвърлят едно измислено твърдение и ... съзнанието веднага включва класическото "абе и този е маскара"... Същата прокуратура, която ще намери кусур за левче, спи здрав сън за милиардите, които бяха и се крадат всеки божи ден. Смешници - тотална импотентност и слугинаж. Изживяват се като стълб на статуквото, а са безпомощни и по своему обречени, защото са на една седмица протести от оставката си. Това, че Цацаров е над Господ изобщо не означава, че не е легитимна цел на народния гняв. С тази скорост на собствена си дискредитация няма да се учудя, ако следващия обвинен политик, отиде да си получи "обвинението" с духова музика за да демонстрира тоталното си неуважение към прокуратурата на Цацаров и увереността, че от това нищо няма да последва..."

Вестниците отделят подобаващо място и на управлението на финансите в държавата.

"Държавният бюджет завърши 2016 г. с излишък за първи път от 2008 г. насам, сочат предварителните данни на Министерството на финансите. Излишъкът се очаква да бъде в размер на 1,508 млрд. лв. (1,6% от прогнозния БВП). По този начин, освен спестения ресурс за финансиране на планирания със закона да бюджета за 2016 г. дефицит в размер до 2% от БВП, на разположение във фискалния резерв към края на 2016 г. остава и ресурсът от формирания бюджетен излишък за годината. Постигнатите резултати излъчват силен сигнал за водената последователна политика, насочена към осигуряване на устойчива фискална позиция в средносрочен хоризонт, коментират от МФ. Приходите в държавния бюджет за 2016 г. са 33,944 млрд. лв. (102,8% спрямо годишния план), като спрямо 2015 г. се отбелязва ръст от 1,745 млрд. лв. Ръстът спрямо предходната година се дължи на по-високите данъчни и неданъчни приходи, които нарастват с 2,494 млрд. лв., докато грантовете от ЕС са по-ниски. Следва обаче да се отбележи, че постъпленията от помощи надвишават планираните за годината, като изпълнението спрямо плана е 113,9%, коментират от МФ. В частта на приходите по националния бюджет най-значително е увеличението при постъпленията от данъци (с близо 2,1 млрд. лв.), като ръст се отчита при всички основни данъци и осигурителни вноски. Разходите на държавата (вкл. вноската на в бюджета на ЕС) за 2016 г. са 32,436 млрд. лв., което е 93,2% от годишния план. Изпълнението на разходите по сметките за средства от ЕС се очаква да бъде по-ниско спрямо планираното с около 2 млрд. лв., което е свързано с по-ниското усвояване в началния етап на проектите по оперативните програми и Програмата за развитието на селските райони за новия програмен период, посочват от МФ." - в. "Стандарт".

"За първи път от много време насам осигурителната тежест за работещите българи се увеличава с директно увеличение на вноските. Допълнително тежестта тази година ще нарасне и заради ръста на минималната заплата и съответно средното увеличение на минималните осигурителни прагове за около 2 млн. заети. От 1 януари вноската за фонд "Пенсии" на Държавното обществено осигуряване се увеличи с 1 процентен пункт и вече е 18.8%. Догодина ще е втората стъпка на това увеличение, с още един пункт. Този ръст засяга всички осигурени - според данните на Националния осигурителен институт за третото тримесечие за миналата година около 2.750 млн. българи се осигуряват за пенсия. Съотношението остава 60% за работодателя и 40% за работника. От общата вноска за всички родени след 1959 г., 5 на сто отиват за универсалните фондове, а останалите 13.8% за НОИ. За хората, родени преди 1960 г., пълната вноска от 18.8% отива в Държавното обществено осигуряване. Само от ръста на осигуровката НОИ очаква допълнителни приходи от около 230 млн. лв. тази година. Отделно в бюджета за пенсии трябва да влязат и допълнителни над 24 млн. лв. от увеличението на минималните осигурителни доходи за 85 икономически дейности, което е средно 2.6%. За тази година не бяха договорени увеличения на минималните осигурителни прагове заради категоричния бойкот на работодателите. Въпреки това заради увеличението на минималната заплата от 420 лв. на 460 лв., която навсякъде е и минимален доход за осигуряване, 45% от праговете ще бъдат увеличени. Масово за тази година това е минималната сума за осигуряване не само на всички нискоквалифицирани работници, но и на средния ешелон. С ръст от 9.5% на минималната заплата нетният доход на наетите с най-ниско заплащане ще се увеличи с 9% или 29.70 лв. Увеличават се минималните прагове и за самоосигуряващите се българи. И при тях минимумът е 460 лв. (при 420 лв. за м.г.) за доход до 5400 лв. След това до 6500 лв. прагът става 500 лв., тоест има ръст с 50 лв., до 7500 лв. - 550 лв., а над 7500 лв. - 600 лв. Земеделските производители ще продължат да се осигуряват и тази година на минимум 300 лв..." - в. "Сега".

"По-високи общински данъци, такси, наеми и услуги оскъпяват живота в половин България през 2017 година, показва проверка на "Труд". От топ 5 на големите градове Пловдив планира да вдигне цените на услуги и наеми, като окончателното решение за това ще вземе местният парламент на 19 януари. Жителите ще бъдат най-масово засегнати от увеличението на таксата за паркиране в "синята зона" от 1,50 на 2 лева на час. В Бургас увеличават данъка при покупка на имот от 2,5% от стойността на недвижимостта на 3%. След петгодишен застой в Русе сериозно се увеличава данък сгради, след като общинарите решиха бариерата от 1,2 промила да стигне 2 промила през новата година. В Ямбол хората ще плащат повече за такса смет. Общият размер на промила за услугата за жилищни имоти в Ямбол ще бъде 3,43, а за нежилищните имоти - 5,23, което е увеличение съответно с 0,97 и 1,19 промила. Това беше прието на сесия на общинския съвет. Да се повиши с 0,5% данъкът за възмездно придобиване на имущество в община Перник предвижда изменение на Наредбата за местни данъци и такси, което влезе в сила от 1 януари 2017 г. Досега перничани плащаха по 2% от оценката на имуществото при сключване на сделката. Шоково увеличение с 58% на данък сгради и с 15% на такса смет предвижда и местната управа на Кърджали. От кметството обясниха, че повишението е заради заложените параметри в плана за финансовото оздравяване на общината за периода 2016-2019 г. Във Враца данъци не се вдигат, но за сметка на това общинският съвет гласува увеличение на таксите в ясли и детски градини. Родителите ще плащат и нов месечен налог от 5 лв., както и по-висока такса за храна. В Благоевград сериозно се увеличават налозите за най-масовите автомобили, както и данъчните ставки на жилищата. В София и Варна - без промяна. Намаление на цени на услуги в Добрич..." - в. "Труд".

В. "24 часа" отбелязва, че България е единствената страна в ЕС без еврокомисар:
"България стана първата страна в историята на ЕС, която няма свой представител в Европейската комисия и не се знае кога ще има. От 1 януари досегашната вицепрезидентка на ЕК Кристалина Георгиева вече е на работа в Световната банка. Досега от 1958 г. насам при смяна на еврокомисар винаги е изчаквано номинирането на следващ от съответната страна, за да се оттегли предшественикът. Така стана и при последния случай през 2016 г., когато Джулиан Кинг от Великобритания смени подалия оставка след Брекзит Джонатан Хил. Българският прецедент може да се окаже повод за възраждане на дебата дали е нужна толкова голяма комисия и дали всяка страна членка трябва да има еврокомисар, опасяват се в Брюксел. До историческия прецедент се стигна, след като премиерът в оставка Бойко Борисов отказа да излъчи кандидат на мястото на Георгиева. Той поиска това да направи служебният кабинет..."

Току-що настъпилата 2017 г- и очакванията от нея също са сред актуалните теми.

"Първото българче, което се роди през 2017 г., е от ромски произход. Детето е от Сливен, майката е на 13 години, бащата е на 15 и е неин съученик. Родителите са кръстили новороденото момченце Динко, съобщи Би Ти Ви. Малкият Динко се ражда в 3:45 минути на 1 януари с тегло 2800 г и ръст 49 см. "Раждането е минало нормално за първескиня, особено в тази възраст. Майката е в перфектно състояние", съобщи д-р Диана Гугова от МБАЛ "Д-р Иван Селимински". Майката на Динко Златка казва, че с бащата на детето се харесали в училище. Започнали да се срещат тайно от родителите си. "Ние се обичахме и станах бременна от него, в трети месец бях", разказва тя. Когато започнало да й личи, момичето избягало при роднини на приятеля си. Страхът на младежите бил неоснователен - и двете семейства се зарадвали на първото внуче, но най-много - 33-годишният дядо Динко, на когото е кръстен малкия. Родителите на 15-годишния баща работят и изкарват добри доходи. Майката на 13-годишната родилка има осем деца. Те все още не са виждали бебето, защото след раждането то е на апаратна вентиланция заради гинекологично заболяване при майката. В болницата в Сливен вече не се изненадват от подобни ситуации. Най-младата родителка в сливенската болница е на 11 години." - в. "24 часа".

В. "Дневник" публикува коментар на Теодор Славев:
"2017 г., а се усеща като 1917 г. Като че ли някой е измислил машината на времето и тя действа наобратно. Пиршествo на национализмa и реставрация на авторитаризма.
Ситуацията е като в Оруеловата "Животинска ферма" - култ към личността, безметежна пропаганда и терор. Книгата е художествена алегория на Октомврийската революция, за чиято 100 годишнина през 2017 г. Путин вече издаде указ за честване. 2016 г. наистина е повратна точка. Преди всичко за либералната демокрация. Атаките срещу нея идват от две страни: веднъж от национализма, който черпи от т.н. политики на идентичност под формата на щурм срещу малцинствата и втори път от неолиберализма като идеологическа шапка на отчитането на печалба за капитала на всяка цена, дори и тази цена да са дълго отвоювани права и свободи. Наслагването на тези две паралелни линии води до логичните си кулминации. Фукуяма публикува статията America: The Failed State в края на преломната 2016 г., в която посочва като главен проблем за поляризацията в американското общество нарастващото неравенство. Неравенство, което обезвласти мнозинството и даде политическо гориво на Господаря на Туитър, който им обеща, че ще ги направи отново велики. Поляризация, която беше характерна и за Европа.
Референдумът за излизането на Англия от ЕС и заявките на Тръмп за отръпване на САЩ в НАТО притисна европейските политици да предприемат необичайни мерки. Военните министри на Франция и Германия излязоха през ноември с план за обща военна отбрана на ЕС, който предвижда отделянето на огромни средства за въоръжение. Сигнали за подкрепа към плана изразяват Испания и Италия. Политическата 2017 г. обаче ще е тест за европейските общества, тъй като предстоят избори в Германия, Франция, Италия и Холандия. Дали ще се запази европейският социален и политически модел или ще се върви към дезинтеграция, за която вече се обявиха Марин Льо Пен и Герт Вилдерс предстои да разберем. Структурно икономическо неравенство, военни конфликти и въоръжаване на Стария континент, управляващи диктатори. Предпоставките за революционна година са налице. Къде е България в тази съвкупност?
Първият път, когато политическата система в България буксуваше дойде един генерал. През януари идва друг генерал - отново в момент на политически вакуум. Президентските избори у нас бяха шок за системата..." - "Дневник".

В. "Сега" отделя място на позитивен акцент от изминалата година: "Инсталацията "Плаващите кейове" на твореца от български произход Кристо е била най-посещаваното културно събитие в Италия през изминалата 2016 г., съобщава италианският сайт "Итали 24", цитиран от БНР. За две седмици - от 18 юни до 3 юли, оранжево-жълтите плаващи пътеки на Кристо, инсталирани в езерото Изео са привлекли 1,5 милиона туристи. "Плаващите кейове" свързаха град Сулцано с остров Монте Изола и с островчето Сан Паоло насред езерото в Северна Италия."

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини