Обичам почивните дни... А кои ще са те през 2017?

Какво по хубаво от почивните дни след дългия и изморителен работен процес – време, в което прегрялата ни от ежедневните задачи психика може да се освободи от напрежението, време, прекарано с любимите хора, време за опознаване на нови места, за които отдавна сме мечтали. Ето това бе очарованието на удължените официални празници, които преливаха в кратка (а и не толкова кратка) ваканция.

След като депутатите приеха предложението за промените в Кодекса на труда обаче, вече няма да сливаме почивните дни, но съответно няма и да ги отработваме. От 01.01.2017 година ще имаме допълнителни почивни понеделници, които ще ни идват бонус, ако официален празник се пада в събота или неделя.

През новата година тези случаи са 2. Първият ще е още в началото на годината, когато след официалния неделен 1-ви януари, ще добавим към почивката си и понеделник 2-ри януари. Бонус почивен понеделник ще получим и на 8-ми май, тъй като Гергьовден се пада в събота.

Януари далеч не е сред най-забавните или пък вълнуващи месеци. В периода след декемврийските празници много често сме унили, леко депресирани и се борим с последствията от Коледа и Нова година - преяждане, препиване, по-малко сън и много партита. Затова още в началото на новата 2017-а може лесно да се отървете за още малко от служебните си задължения и да се насладите на зимни спортове и спа. За целта си вземете 4 дни отпускот 3-ти до 6-ти януари. Така ще успеете да си починете в компанията на ароматна чаша горещ чай и пухкав сняг общо 9 дни.

През февруари не се очертава никаква почивка, тъй като няма официални празници, но още в началото на месец март ще можем да си отдъхнем с дълъг уикенд от 3-и (петък) до 5-и (неделя) март.

Април и май ще са месеците, в които можем да си вземем най-качествен и дълъг отпуск. Тази година 4-те празнични дни на Великден се падат от 14-и до 17-и април. Ако тогава успеете да си извоювате 4 дни отпуск – от 18-и до 21-ви, то ще почивате общо 10 дни през пролетния април.

Почивен е и 1-ви май – Международният ден на труда. 6-и май (Гергьовден, Ден на храбростта и Българската армия) се пада в събота, затова ще почиваме и в понеделника след него – на 8-ми май. Ако сте пропуснали да си починете през април, сега можете да слеете дните между 1-ви и 8-ми май и да почивате общо 10 дни. Тогава ще ви е необходим отпуск от 2-ри до 5-и май.

Традиционно през месеците юни, юли и август няма официални празници, но пък тогава е времето за лежерната дълга лятна отпуска.

Следващият месец с празници е септември – тогава почивни са Съединенеието на България 6-ти (сряда), който ще е единичен почивен ден в средата на седмицата и Независимостта на България 22-ри (петък), който отново ще образува дълъг уикенд. Тук идеите за отпуск са работните дни от седмицата между 4-ти и 8-ми септември, където може да ви се съберат 9 почивни дни, или от 18-и до 21-ри - отново 9 дни.

Октомври и ноември са месеци без официални почивни дни.

През празничния декември ще почиваме от 23-и(събота) до 26-и( вторник) – общо 4 почивни дни за Коледа. 31 декември е в неделя, като ще почиваме задължително и на следващия ден - 1 януари 2018.

Ако пък не ви се връща на работа след Коледа, спокойно можете да използвате последните дни от годишния си отпуск и да слеете дните от 27-ми до 29-и. Това ще ви коства само 3 дни от отпуска, но пък ще ви даде 10 свободни дни, с които да посрещнете новата година по-уверени и освежени.

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини