Назрява бунт в Националната математическа гимназия срещу МОН

Настоящи и бивши ученици на Националната природо-математическа гимназия (НПМГ) настояват за запазване на националния статут и специализирания прием на училището

Учители, ученици и родители са недоволни от новия образователен закон, който, според тях, ощетява НПМГ в София. 

Основният проблем е, че той премахва допълнителния приемен изпит по природни науки, който до миналата година имаше и най-голяма тежест при формирането на бала за влизане в гимназията, предаде БНР. 

Така от тази година в паралелките с профили химия, физика, биология, география и математика ще се влиза само с изпитите от националното външно оценяване по български език и математика в 7-и клас. 

По този начин обаче учители, ученици и родители смятат, че няма да могат да се подберат най-талантливите и мотивирани ученици, които задълбочено след това да изучават природни науки. 

Мотивът на МОН за отпадане на допълнителния приемен изпит е, че той противоречи на принципа за равнопоставеност на училищата в страната. 

"Нека да сме наясно – няма елитност в българското образование. То е равнопоставено. Това, според мен, притеснява голяма група колеги или родители. Няма как да попаднат деца, които са недобре подготвени, защото входът е регламентиран такъв, какъвто е във всяко едно друго училище", заяви зам.-министърът на образованието в оставка Диян Стаматов.

"Не може да се сравнява училище в някое село или в провинциален град, или квартално училище в София, което се бори за ученици, и училище като НПМГ", категоричен е обаче Симеон Георгиев - студент по фармация и бивш ученик в НПМГ. 

Димо Падалски, който е дългогодишен преподавател по география в НПМГ, обясни, че образователният закон е приет набързо през лятото, когато учителите и учениците бяха във ваканция. 

По думите му в 50-годишната история на гимназията няма оплакване от специализираните изпити. Според него всички училища, които имат достатъчен брой кандидати, трябва да могат да имат такъв изпит, с който да отсеят своите кандидати.

"Ще дам следния пример – учениците в паралелка биология и география не са добри математици. Може да си много добър по география и биология, но ако не си добър по математика, ти просто няма да успееш да влезеш паралелка география или биология", каза Падалски. 

Той подчерта, че другият проблем с новия закон е, че не е сигурно запазването на националния статут на гимназията. Засега имали само устна уговорка, че ще остане от сегашното правителство в оставка. 

Симеон Георгиев беше категоричен, че ако исканията на учители, ученици и родители за запазване на националния статут на НПМГ и на специализирания прием не бъдат уважени от следващия екип на министерството на образованието, те имат готовност за протести. 

"Софийският университет излезе със специална декларация и чрез нея засвидетелстват пълната си подкрепа за нас. В момента работим по колаборация с други училища. Очакваме да имаме и подкрепа от други природо-математически гимназии в страната", каза Виктория Христова – ученичка в 12-и клас в НПМГ, медалист в международната олимпиада по биология и активен участник в кампанията.

Кампанията в защита на националния статут на НПМГ и на специализирания прием набира популярност и е подкрепена от над 4300 души във Фейсбук групата "Не Пипай Моята Гимназия".

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Последни новини