Разпоредиха пълна мобилизация на болници и спешни центрове

Министерство на здравеопазването разпространи допълнителни указания към структурите си във връзка с очакваното усложняване на зимната обстановка. Те са изпратени до регионалните здравни инспекции и центровете за спешна медицинска помощ.

Указанията за действия са в сила от 18.00 часа снощи.

На директорите на РЗИ-тата е разпоредено да извършат преглед на плановете за защита при бедствия и съвместно с директорите на ЦСМП и на лечебните заведения да подготвят и актуализират разчетите за транспортиране и предприемане на действия за хоспитализиране на пациенти, нуждаещи се от хемодиализа и родилки в лечебните заведения за болнична помощ. Целта е да не се допуснат възможни затруднения при транспортирането им.

В разпореждането си зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков иска от директорите на Спешните центрове да проверят и актуализират транспортните си планове, съобразно оценката на метеорологичните условия и конкретната пътна обстановка.

Нужно е да предприемат всички действия, за да осигурят необходимите лекарствени средства и медицински изделия, за да не се прекъсва дейността на медицинските екипи. Линейките трябва да бъдат проверени и поддържани в изправност за работа в зимни условия и екстремно ниски температури. Трябва да бъдат осигурени необходимите количества горива и смазочни материали.

Директорите на ЦСМП са натоварени и със задачата да проверят и поддържат в изправност медицинската апаратура и оборудване във филиалите и линейките. Те трябва да са осигурени с необходимите консумативи за продължителна работа. Наличните комуникационни средства трябва да са в изправност. Редът и системата за оповестяване на личния състав при бедствия трябва да се поддържат и да има готовност за ангажиране при необходимост на допълнителни медицински екипи.

Шефовете на болници трябва да осигурят леглови капацитет за хоспитализация на пациенти със спешни състояния, пациенти на диализа и родилки с непосредствено предстоящ термин за раждане.

Те също трябва да проверят изправността на апаратурата и оборудването и да въведат в готовност за включване резервното електрозахранване на лечебното заведение и да осигурят допълнително гориво за продължителното му функциониране.

Транспортните средства трябва да са в изправност за работа при екстремно ниски температури. Да има готовност за допълнителни медицински екипи.

Ваньо Шарков разпорежда на директорите на РЗИ да създадат организация за изпълнението на плановете за защита при бедствия и да запознаят ръководителите на ЦСМП и болниците с допълнителните указания.

Шарков подчертава, че при всички възникнали затруднения при оказване на медицинска помощ незабавно трябва да се информира дежурният експерт в здравното министерство.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини