Близо 2300 в Асеновград празнуват името си на Ивановден

Българската православна църква почита днес паметта на свети Йоан Кръстител, кръстил Исус Христос в река Йордан. Празникът е наричан от народа Ивановден. Йоан Кръстител е назоваван още Предтеча, защото предрича идването на Христос на земята и подготвя пътя на Месията с проповедите си. Според Евангелието той се прочул като проповедник в Юдея и Галилея. Свети Йоан е увещавал хората да се покаят за греховете си и да отворят душите си за Бога.

В община Асеновград името Иван носят около 1620 мъже, а Иванките са около 660. Празникът бележи края на ”мръсните дни” от годината и хората обръщат поглед напред към по-щастливия живот. Посветен е и на младите семейства, минали под венчилото през изминалата година. Народната представа за Свети Йоан като покровител на кумството и побратимството определя гостуванията у кумовете днес.

Общо имениците в страната са 367 400, тъй като освен Иван и Иванка днес повод да почерпят имат всички с имената Йоан/а, Ивайло/а, Иво/а, Ивона, Ивета, Ивелин/а, Калоян, Жан/а,Жанета, Яни/а. Ивановците сред тях са 157 707, а 60 339 са Иванките. Така двете имена заемат почетното второ място сред най-срещаните имена у нас.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини