Грипната епидемия се разраства. Преглед на печата

Сложната зимна обстановка е сред водещите теми на съботните вестници.

"Обилният снеговалеж мобилизира енергетиката, обществения транспорт и фирмите, поддържащи пътищата. Електроснабдяването на градовете издържа без проблеми, но 849 села осъмнаха вчера без ток. Авариите засегнаха около 185 хиляди домакинства. Електроразпределителните дружества на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про" удвоиха екипите за отстраняване на повредите по мрежата. Сутринта в Западна България без ток бяха 116 села, в североизточна част на страната - 658 населени места, а в югоизточната - 75. Към 13,30 часа без електрозахранване в страната все още бяха 607 селища. "Предприети са всички мерки за гарантиране на енергийната сигурност на страната", заяви министър Теменужка Петкова. Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) затвори за движение източната част на автомагистрала "Тракия" от Зимница до Бургас, където имаше проблеми и в навечерието на новогодишните празници. Забрана за всички видове автомобили беше въведена и за магистрала "Хемус" в областите Шумен и Варна. Движението беше ограничено в шест области - Търговище, Русе, Силистра, Разград, Добрич и Шумен. Осем лавини затвориха прохода Петрохан. Сутринта спря движението на влаковете по два участъка от жп мрежата, съобщиха от Национална агенция "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ). Поради надвиснали клони над контактната мрежа временно беше затворен участъкът от подбалканската жп линия между Шивачево и Гавраилово. Влакове не се движеха и в участъка Добрич-север - Кардам заради преспи и снегонавявания. Заради тежките зимни условия от НКЖИ предупредиха, че са възможни закъснения, особено при пътуванията на дълги разстояния. Два вътрешни полета на летище Варна бяха отменени заради влошената метеорологична обстановка... Маневрите на корабите във всички райони на пристанище Варна бяха забранени заради бурния вятър, чиито пориви достигаха 18 метра в секунда - 65 км/ч..." - в. "Труд".

"Микробус се блъсна в снегопочистваща машина в района на Рожен и блокира движението през прохода. Бусът е тръгнал в планинската област да доставя хляб без вериги и с износени гуми, предаде NOVA. Снегът усложни сериозно ситуацията в Смолянско. На места бялата пелена достига дебелина от метър. Преди проходите Рожен и Пампорово полицията спира и връща автомобилите, които са с летни гуми и без вериги. Шофьорите обаче негодуват, защото заради непочистените пътища от страна на поддържащите фирми, трябва сега да слагат вериги. Освен това, настилките не били нито почистени, нито опесъчени. В блокадата се оказаха не само автобусите, превозващи хора, но и тировете, за които продължение към Смолян няма. Три села в района са без ток. Засега няма бедстващи хора." - в. "24 часа".

"Доставките на природен газ за България са ритмични и се изпълняват спрямо заявките, каза пред БНТ енергийният министър Теменужка Петкова. Тя допълни, че няма опасения за сигурността на доставките през зимния сезон. Традиционно Украйна и Русия си размениха взаимни обвинения, че не се спазват предварителните договорки. Именно това причини газовата криза от началото на 2009 г., когато Москва в крайна сметка спря доставките за цяла Европа. Сега обаче в хранилището в Чирен има "нормативно определените количества природен газ", успокои още Теменужка Петкова. Според нея те могат да помогнат за реакция при извънредни обстоятелства. Вчера енергийният министър съобщи, че в газохранилището има около 360 млн. куб. метра активен газ..." - в. "Стандарт".

Разрастващата се грипна епидемия и удължаването на ваканциите също са сред актуалните теми.

"Грипна епидемия върлува в почти половината области на страната - София, Монтана, Стара Загора, Русе, Пловдив, Хасково, Габрово, Перник, Благоевград и Кюстендил. Предстои и другите области у нас да достигнат епидемични стойности, заяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Предепидемиологична е обстановката в Разград и Пазарджик. Данните за европейските страни показват, че тази грипна епидемия е между 2,5 и 3 пъти по-интензивна от предната година, но пък няма по-висок процент на усложнения и не протича по-тежко. Заради разрастващата се грипна вълна просветното министерство удължи зимната ваканция на учениците в цялата страна с два дни и първият учебен ден за тази година ще е 9 януари..." - в. "Труд".

"Ваканцията за учениците от селища, в които не е възможно да се възстанови учебният процес на 9 януари, да бъде удължена от кметовете. За това призова Министерството на образованието и науката (МОН) днес. Препоръката е с цел да се избегнат всякакви рискове за живота и здравето на учениците и учителите. Първият учебен ден след празниците трябваше да бъде 5 януари, но ваканцията бе удължена за всички със заповед на просветния министър в оставка Меглена Кунева. Към момента е известно, че в общините Благоевград, Пловдив, както и София-област, ваканцията ще продължи до 11 януари. Директорите на училища са уведомени и от тях се изисква да преструктурират учебното съдържание. Във връзка с усложнената метеорологична обстановка просветното министерство изисква от началниците на регионалните управления на образованието (РУО) да са в постоянна връзка с кметовете на общини и директорите на училища, за да бъдат информирани навреме родители и ученици за възникнали проблеми. От РУО се очаква да подават информация в МОН по всяко време през предстоящите почивни дни." - в. "Дневник".

"Заради грипната епидемия и лошото време редица общини удължиха допълнително ваканцията на учениците. До 11 януари включително децата няма да ходят на училище в Пловдив, София-област, Монтана, Силистра, Благоевград и Пазарджик. До 10 януари е удължена ваканцията в област Стара Загора и в област Перник. Очаква се това да стане и на други места в страната. Министерството на образованието призова кметовете да удължат ваканцията в селищата, в които не е възможно да се възстанови учебният процес на 9 януари. Това важи особено за средищните училища, до които достъпът е затруднен, както и там, където има проблеми с електроснабдяването и отоплението на класните стаи. Самото министерство вече удължи ваканцията заради епидемията и зимната обстановка за цялата страна до понеделник. На местата, където не са отпуснати повече дни, децата трябва да са в клас в понеделник." - в. "Сега".

Вестниците проследяват и престрояването в дясното политическо пространство.

"Антикорупционен блок е на път да смени разпадащия се Реформаторски, сочат следновогодишните политически активности в дясното пространство и центъра. Очаква се процесите да се развият скоростно в следващите няколко седмици, тъй като до предсрочните парламентарни избори не остава много време. Като участници в новата коалиция се спрягат партията на Христо Иванов "Да, България", която се учредява днес, ДСБ, по-малки формации като "Зелените" и ДЕОС, а и част от СДС. В четвъртък вечерта лидерът на столичните седесари Любен Петров бе експресно изключен от партията, след като в медиите изтече негово писмо до националното ръководство, пълно с критики към лидера Божидар Лукарски. Петров е против съюз с формацията на Меглена Кунева "Движение България на гражданите", иска сближаване със ДСБ, а и смята, че Лукарски обезличава партията и подменя всичките си вътрешни опоненти. С изключването му последната критика на практика се потвърди. Пак в четвъртък вечерта лидерът на ДСБ Радан Кънев говори пред bTV за общи действия с "Да, България", но уточни, че първо новата партия трябва да се учреди, да си избере ръководство, да се види платформата и ако тя желае, ще се преговаря. Формацията на Христо Иванов вече обяви основните си принципи, те съвпадат със заявените от ДСБ. Общото е правосъдната реформа и борбата срещу корупцията. Кънев много хареса названието "Антикорупционен блок", което било измислено преди месеци от ген. Атанас Атанасов. Той обаче неочаквано не изключи от съюза и Веселин Марешки, който също е отдаден на предизборно партийно строителство. Кънев заяви, че борбата срещу "картелите и монополите" е важна и отчете обществената подкрепа, която варненският аптекар печели с тази тема. Общите му разсъждения за коалиционните перспективи в дясното и центъра по повод битката срещу корупцията прозвучаха така: "Ако имаме общи позиции, би било неразумно да не вървим заедно. Ако нямаме общи позиции, би било разумно да се конкурираме, а не да правим поредния тюрлюгювеч. Важи и за СДС, и за "Да, България", защо не и за новата формация на г-н Марешки". После обаче уточни, че привържениците на ДСБ едва ли симпатизират на коалиция с фармацевта..." - в. "Сега".

"Партия ДЕОС ще поиска коалиция с "Да, България" за предстоящите парламентарни избори, се казва в съобщение подписано от управителния съвет на ДЕОС. Учредително събрание на "Да, България" ще се проведе утре, 7 януари в гр. София. От либералната формация добавят, че ще се обърнат с официално предложение към "Да, България" след избирането на управленски органи на партията на Христо Иванов. Предложението ще е основано на три декларирани и от двете партии общи приоритета: правосъдие, антикорупция, образование. Председателят в оставка на ДЕОС Емил Георгиев коментира пред "Дневник", че досега са водени само неформални разговори. "Ние отправяме покана и ще потърсим контакт, без да се натрапваме, ще водим преговорите съвсем прозрачно", каза Георгиев. Той добави, че от ДЕОС не поставят никакви предварителни условия. "Вярваме, че време за Update на България. Виждаме се обединени в предварително определените приоритети. Вярваме, че заедно можем повече и ще сме по-силно. Врагът ни е общ", каза още Георгиев. Партия "Зелените" също виждат свои възможен коалиционен партньор в лицето на "Да, България". Партията на Христо Иванов ще се казва "Движение Да България", пише в проекта за устав, който трябва да бъде приет в събота. Ръководните органи ще са национална конференция, национален съвет, председател, изпълнителен съвет. Контролен орган на движението е Националната контролна комисия..." - в. "Дневник".

"След като Градският съвет на СДС в София изненадващо свали лидера си - зам.-шефа на партията и зам.-министър на икономиката Любен Петров в четвъртък вечер, последваха нови десни драми. Както "24 часа" писа, Петров минава за човек на лидера на ДСБ Радан Кънев и противник на общите действия с партията на Меглена Кунева ДБГ в рамките на Реформаторския блок (РБ). Преди заседание на Националния изпълнителен съвет (НИС) в четвъртък той пусна декларация, в която се разграничи от официалната линия на "Раковски" 134. "Този вид на блока не е затворен. Колкото по-широко обединение направим в център-дясно, толкова по-добре. Всеки е добре дошъл", коментира пред "24 часа" лидерът на СДС Божидар Лукарски. И изрази недоумение защо, след като е несъгласен с централата и в последните 24 часа се е изкарал опозиционер, Петров е останал до последно зам.-министър на икономиката. И не бил обелил нито дума за това на заседанията на НИС преди разломния четвъртък. На мястото на Петров за лидер на столичните сини е избран д-р Антон Койчев - хирург в Александровска болница и столичен общински съветник. Решението е взето единодушно от присъствалите 61 от 78 членове на Градския съвет с право на глас. Самият Петров не е присъствал. Оставката му поискали 58 членове на съвета още в началото на декември. Петров обаче не насрочил заседание, каквото в крайна сметка било свикано на 5 януари от централното ръководство. След него Петров се закани, че ще обжалва резултатите пред Контролния съвет. Паралелно с това десните драми продължават и извън рамките на най-старата синя партия. Днес политическата си формация "Да, България" учредява бившият правосъден министър Христо Иванов. Макар и да минава за близък съратник на Радан Кънев, между двамата течало подмолно съревнование кой да е по-първи в новата десница. За да не показва нервност към Иванов, лидерът на ДСБ подстрекавал депутати от Гражданския съвет на РБ, където също битуват различни позиции, да говорят как всички в новата десница трябва да се обединят върху републиканската платформа. За такава от седмици говори именно Кънев, което незабавно е изтълкувано като сигнал, че последният се готви подмолно за лидер на новата, чиста като сълза десница." - в. "24 часа".

"Какво стана в СДС-София, защо бе сменен председателят Любен Петров с д-р Антон Койчев, възможно ли е да се запази Реформаторският блок и да управлява заедно с ГЕРБ? "Стандарт" потърси за отговор на тази въпроси един от знаковите лица на столичната организация на СДС Борислав Бориславов. - Какво става в СДС, г-н Бориславов, защо беше сменен шефът на софийската организация на партията? - Аз мога да говоря за това, което става в софийската организация на СДС, тъй като имам преки наблюдения като неин член. Не мога да скрия, че от доста време насам се натрупваше напрежение в софийската организация благодарение на Любен Петров. За съжаление, след като той стана председател, практически организацията тръгна много рязко надолу. Ние не сме се събирали с месеци - нещо, което никога не се е случвало в СДС-София. В последната половин година аз не си спомням да е имало градски съвет на партията. В крайна сметка след президентските избори се стигна до подписка на членове на градския съвет, както е по устав, с искане да се насрочи заседание. И председателят беше длъжен да се съобрази с тази подписка. Г-н Петров обаче не свика градския съвет. А трябваше да го направи. След президентските избори политическите процеси се развиваха много бързо, което налагаше съответно дискусии и вземане на решения по променената политическа ситуация. Освен това СДС- София трябваше да се събере и да вземе курс към предстоящите извънредни парламентарни избори в България. Събранието беше отложено за след Нова година и вчера (б.р. сряда) вечерта то беше проведено и единодушно с над две трети от гласовете на членовете на СДС-София беше сменен досегашният председател Любен Петров и беше избрано ново ръководство в лицето на д-р Антон Койчев. Надявам се, че оттук нататък нещата в софийската организация ще тръгнат нормално. Новият председател е абсолютно утвърден в професията си, водещ хирург в Александровска болница, преподавател в Медицинската академия. Ясно е, че не е човек, тръгнал да прави кариера през политиката. Напротив, това е пример за десен политик - човек, който има професия, има бекграунд, самочувствие, че може да даде нещо на обществото. Човек с гражданска позиция. Желая успех на новия председател на СДС-София! - Накъде върви СДС ? Има ли риск от обезличаване, каквито упреци бяха отправени към лидера Божидар Лукарски ? - Г-н Лукарски се съобразява с мнението на членовете на партията. За разлика от много други партии СДС не е на едноличен режим..." - в. "Стандарт".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини