Прокуратурата обвини Иван Тотев за нанесени вреди на община Пловдив за 1 милион лева с цел да набави облага на „Запрянови 03” ООД

Днес, 10.01.2017 г., Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем Иван Тотев - кмет на община Пловдив, за престъпление по служба, от което са настъпили значителни вреди за общината в размер на 1 000 000 лева и случаят е особено тежък - престъпление по чл.282, ал.3, пр.1, алт.1, във вр. с ал.2, пр.2 във вр. с ал.1 от НК.

В периода 30 април - 17 ноември 2014 г. в гр. Пловдив, като длъжностно лице заемащо отговорно служебно положение - кмет на община Пловдив и като възложител на обществени поръчки, Иван Тотев е нарушил служебните си задължения по повод изграждане на „Зоокът” - гр. Пловдив. Процедурата е проведена като пряко договаряне с изпълнителя в нарушение на Закона за обществените поръчки (ЗОП). Освен това тази процедура е проведена без да е одобрен идеен инвестиционен проект към момента на откриването й и не е била одобрена количествено-стойностна сметка за проекта. Не е бил изготвен комплексен доклад за оценка на съответствието на инвестиционния проект със съществуващите изисквания на строежите и не е било издадено разрешение за строеж. Тези изисквания на закона не са били изпълнени и към момента на сключване на договора за строителство на „Зоокът“ - Пловдив с изпълнителя - „Запрянови 03” ООД. Това Иван Тотев е сторил с цел да набави облага за търговското дружество в размер на 1 000 000 лв. В този размер е и щетата за община Пловдив.

Досъдебното производство е образувано на 03.11.2016 г. от Окръжна прокуратура - Пловдив. С постановление на главния прокурор от 15.11.2016 г. е разрешено разследването да се проведе извън района на съда, компетентен да разгледа делото и е разпоредено СГП да осъществява ръководство и надзор върху досъдебното производство.

До момента са разпитани 14 свидетели, изискана е цялата документация от Община Пловдив във връзка с проведените процедури за изграждането на „Зоокът“ - Пловдив.

Иван Тотев е с мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 20 000 лева.

Процесуално-следствените действия продължават.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини