”Галъп”: 79% одобрение за първите 10 дни на Радев

Висока оценка дават българите на първите 10 дни от встъпването в длъжност на президента Румен Радев, според данни от проучване на "Галъп интернешънъл”.

79% от хората оценяват положително началото на мандата му, сочи експресно телефонно проучване на агенция "Галъп интернешънъл". 

Три четвърти (75%) от запитаните одобряват и избора на проф. Огнян Герджиков за премиер. Почти 60 на сто от българите възприемат проф. Герджиков като независим от конкретна партия. 

В същото време първото международно посещение на новият ни държавен глава в Брюксел и срещите му слагат край в съзнанието на 3/4 от българските избиратели на спекулативните твърдения по отношение на геополитическите му намерения, казват от "Галъп интернешънъл", цитирани от БНР. 

Сондажът на "Галъп интернешънъл" регистрира висока степен на поляризация на общественото мнение по отношение на едно бъдещо управленско мнозинство след изборите на 26 март.

"Обединените патриоти" са най-приеманият участник в следващата изпълнителна власт. 

В отговорите на обратния въпрос („След изборите във властта е важно да не бъдат”) ГЕРБ води на първо място с 58%, следвана от БСП и националистите.
 

Телефонният сондаж показва и силна поляризация по отношение на наследството на партията на Бойко Борисов. За 35% тя е придвижила България напред, отново толкова виждат движение назад. За 27% последните години са на застой.
 

В същото време „подкрепа, далеч надхвърляща влиянието на БСП в обществото”, получават промените в устава на Столетницата, с които се ограничават мандатите за депутати от БСП и се въвежда пряк избор за лидер на БСП от членовете.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини