Юнкер отвръща на удара, реформира ”комитологията”

Шефът на ЕК Жан Клод Юнкер планира радикална реформа на правилата за взимане на решения в ЕС. Той иска страните да поемат отговорност за решенията на ЕС.

През първите две години като председател на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер има усещането, че дейността му непрекъснато се подрива от страните, които прехвърлят отговорността на Брюксел за токсичните решения по противоречиви теми, коментира Politico, цитиран от Инвестор. 

В отговор Юнкер подготвя ответен удар. Следващата седмица се очаква той да стартира реформа на неясния и нефункционален процес на взимане на решения от Европейския съюз (ЕС), който позволява на страните да натоварват ЕК с последната дума по критични, но потенциално непопулярни политики. 

Целта му е да реформира т.нар. процес на „комитология“ и да принуди националните правителства да поемат отговорност за решения, взети в Брюксел. 

Ярък пример за това как се случва законодателството в ЕС ще видим през следващия месец, когато европейските страни трябва да решат дали да разрешат култивирането на генномодифицирани посеви. Ръководителите на страните членки засега не могат да вземат решение. Ако не успят да го направят и през март, ЕК ще бъде принудена да вземе това решение, т.е. Юнкер ще поеме негативите. 

Юнкер изрази раздразнението си от процеса на изготвяне на политики в ЕС по време на обръщението си за състоянието на съюза през септември. 

„Не е правилно, когато страните от ЕС не успяват да вземат решение помежду си, Комисията да бъде принудена от Парламента и Съвета да го направи. Затова ще променим тези правила, защото това не е демокрация“, допълни той тогава. 

На среща с еврокомисарите миналата седмица Юнкер е припомнил решението на Германия да се въздържи от вот по генномодифицираните култури миналия месец. Берлин, казал той, знае много добре, че така ще възложи на Комисията взимането на финално решение. Той е заявил и на правителствата, че е време да поемат отговорност. 

„Искам съветите на министрите да поемат политическа отговорност“, казал е той на срещата с еврокомисарите. 

Комитологията представлява комисия от експерти – представители на ЕК и на националните правителства, които трябва да вземат технически решения на практика за всичко. 

За критиците на ЕС тя е пример за това, което не е наред с демократичния процес в блока: безлични еврократи, гласуващи по теми от обществен интерес при затворени врати и без публичен контрол. Дори решението за генномодифицираните семена няма да бъде взето от министрите или законодателите в Европейския парламент, а от публични лица в органа, част от комитологията. Именно тези срещи Юнкер иска да реформира.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини