Янко Ваташки-Лудия влезе в затвора за 8 години

Известният бандит Янко Ваташки-Лудия бе осъден на 8 години затвор за изнудване, като присъдата му бе потвърдена от ВКС. От вчера той вече е в Софийския затвор.

49-годишният Ваташки бе задържан на 1 август 2015 г. и обвинен от Специализираната прокуратура за това, че на 29 юли 2015 г. принудил със заплахи столичанка да изтегли от банковата си сметки и му предаде 5000 лева.

През януари 2016 г. Специализираният наказателен съд призна Янко Ваташки за виновен по обвинението на Специализираната прокуратура и го осъди на 9 години лишаване от свобода. 

Съдът прие, че деянието е извършено в условията на опасен рецидив. Четири месеца по-късно Апелативният специализиран наказателен съд потвърди вината му, но намали наказанието с една година. 

Освен 8-годишното наказание, Върховният касационен съд потвърди и решението на апелативните съдии Ваташки да плати на пострадалата от изнудването 5000 лв. обезщетение за претърпени неимуществени вреди, както и разходите по делото, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. 

В момента Янко Ваташки е подсъдим в Специализирания наказателен съд и по друго дело за изнудване. Деянието е извършено почти по същото време, както и това, за което вече е с влязла в сила присъда на Върховния касационен съд.

Вчера Лудия е преведен в Софийския затвор, за да излежава наказанието си.

Янко Ваташки стана известен в криминалните среди у нас още от началото на 90-те години, когато се занимава с кражби на коли редом с Иво Карамански. По-късно той извършва престъпления в Чехия и Унгария. 

В средата на април 1996 г. Лудия инсценира собственото си убийство след престрелка на жп гарата в Будапеща. Твърди се, че след това сам си е разлепвал некролозите по улиците и е пуснал слух към България, че е убит.

Името му обаче нашумя най-много през 2007 година, след като в медиите бяха разпространени кадри на хомосексуални издевателства, заснети с неговия GSM в Софийския затвор. Заради издевателствата директорът на затвора беше сменен, а срещу трима надзиратели беше образувано наказателно дело.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини