След проверката: "Траянови врата" е "тунел със съществен риск"

Пукнатини и следи от течове в стоманобетонната облицовка, корозия по шините за монтаж на комуникации и неработеща част от осветителните тела. Такива са повредите на тунела "Траянови врата" на магистрала "Тракия", установени при мащабната инспекцията. Проверката бе разпоредена спешно след трагичния инцидент в тунела "Ечемишка", при който осветително тяло падна върху преминаващ автомобил и уби жена. След проверката "Траянови врата" е сложен в категорията "Тунели със съществен риск".

С най-висок риск са двата тунела на път I-5 (преминаващ през областите Русе, Велико Търново, Габрово, Стара Загора, Хасково и Кърджали) при км 103+254 и км 103+814 на територията на Велико Търново и тунелът на път II-35 (преминаващ по територията на областите Плевен, Ловеч и Пловдив) при км 43+298 на територията на Ловеч.

Със заповед на председателя на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" от 15 февруари са формирани специализирани звена за инспекция, в които участват експерти от Министерството на транспорта, МВР и АПИ. Те трябва да представят, след анализиране на състоянието на всяко едно от тунелните съоръжения, план с мерки, препоръки и конкретни срокове за фактическото изпълнение на предложените мерки.

Предприети са всички предвидени по закон дейности за оценяване на пътната безопасност на тунелите в експлоатация, информират от АПИ. Определянето на размера на средствата, необходими за осигуряване на пътна безопасност, ще стане след остойностяване на мерките, предписани от междуведомствените комисии. Докладът, изработен след направените извънредни огледи и анализът на риска, дават основание да се смята, че част от предвидените мерки могат да бъдат възложени по договорите за текущо поддържане, сключени с пътноподдържащите фирми. В случаите, където това е невъзможно - с обявяване на обществена поръчка.

Министерството на регионалното развитие е дало указания на АПИ да бъдат направени извънредни инспекции за пътна безопасност на цялата пътната инфраструктура и съоръжения. Пълният доклад за състоянието на тунелите можете да видите ТУК.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини