Учени искат признаването на осми континент на Земята

Мислите си, че има седем континента на нашата планета? Помислете отново, тъй като има нов претендент, надяващ се да се присъедини към този клуб.

Това е Зеландия, огромна земна маса, почти изцяло потопена в югозападната част на Тихия океан. От нея над водата се показва само познатата ни Нова Зеландия.

Учени твърдят, че тази земна маса има всички признаци на един континент, като са подновили натиска този земен масив да бъде признат за континент.

В статия, публикувана в сп. "Геологическо дружество на Америка", изследователите обясняват, че Зеландия е с площ 5 млн. кв. км, което е около две трети от съседна Австралия.

Около 94 процента от тази площ е под водата, като само няколко острова и три големи суши стърчат над повърхността на морето: южния и северния остров на Нова Зеландия и Нова Каледония.

Може би си мислите, че от решаващо значение една територия да бъде обявена за континент е да бъде над водата, но изследователите са разглеждали различен набор от критерии, всички от които са изпълнени от новия претендент.

"Научната стойност от класифицирането на Зеландия като континент е много повече от просто допълнително име в списъка", обясняват учените.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини