Отмениха плана за Пирин след протестите. Преглед на печата

Отмяната на решението на екоминистерството за парк Пирин е сред водещите теми на вестниците във вторник.

"След обществения отзвук по предварителното изпълнение на Решението, с което е преценено да не се извършва екологична оценка на проекта на актуализация на Плана за управление на Национален парк "Пирин" за периода 2014-2023 г., министърът на околната среда и водите в служебния кабинет Ирина Костова заяви, че още днес решението й ще бъде отменено. Това се посочва в съобщение, публикувано на страницата Министерство на околната среда и водите. В съобщението се уточнява, че няма преднамерено действие на администрацията в МОСВ, свързано с трите почивните дни и ограничаване на възможността за евентуални жалби в законово установения срок..." - в. "Стандарт".

"Бързо и потайно взетото решение за липсата на необходимост от екооценка на плана за национален парк "Пирин" се отменя - също толкова припряно. Служебният екоминистър Ирина Костова размисли и вчера обяви, че ще бъде назначена оценка за въздействие върху околната среда "след обществения отзвук". "Завоят" в позицията й всъщност дойде часове след като президентът Румен Радев обяви в социалните мрежи, че решението е прибързано. Радев е разговарял с Ирина Костова и с премиера Герджиков "да бъде намерено прозрачно и отговорно решение, гарантиращо обществения интерес"... Така и не стана ясно защо решението за отказ от екооценката и решението за предварително изпълнение на този отказ не бяха обявени публично. Това породи съмнения за задкулисие и желание да се прокарат решения, които няма да срещнат одобрение..." - в. "Сега".

"Считам, че pешението на МOСВ да не cе пpави еĸологична оценĸa на пpоeĸта за aктyализация на плана за yпpавление на Национален паpк Пиpин за пеpиода 2014-2023, е пpибъpзано. Това е общеcтвено значим въпpоc. Това заяви пpезидентът Рyмен Радев във фейcбyк и допълни:
В тази вpъзкa пpоведоx pазговоp c миниcтъp Коcтова и пpемиеpа Oгнян Геpджиков да бъде намеpено пpозpачно и отговоpно pешение, гаpантиpащо общеcтвения интеpеc..." - в. "24 часа".

"В последните два работни ни от миналата седмица министърът на околната среда Ирина Костова последователно реши, че спорният план за управление на Пирин не се нуждае от екооценка за въздействие, и след това допусна неговото предварително изпълнение. Оповестяването на решението в последния работен ден преди празниците намали възможностите то да бъде обжалвано в съда до един ден - днешният. Природозащитници веднага реагираха остро, като обявиха, че ще обжалват въпреки съкратения срок, и организираха протест в защита на националния парк..." - в. "Дневник".

В. "Труд" помества коментар на ръководителя на екипа, разработващ новия план за управление на Пирин инж. Антоний Стефанов: "Четири дебели зелени лъжи уплашиха президента Фактите: Планът на НП "Пирин" не допуска строителство, нито изсичане на дървета Президентът Румен Радев съобщи, че според него одобрението на предварителното изпълнение на новия план за управление на Национален парк "Пирин" е прибързано решение на Министерството на околната среда и водите. Заради това провел разговор с ресорния министър Ирина Костова и премиера Огнян Герджиков. Няколко часа по-късно от МОСВ съобщиха, че след "обществения отзвук" Костова отменя решението си." Лъжа №1 "Планът допуска сеч в 60% от "Пирин" Планът изобщо и конкретно не предвижда и 1 куб. м за отсичане. Това не е негова работа. Планът нищо повече не разрешава от това, което е в Закона за защитените територии (чл. 21, т. 2): "Забрана за производствена дейност, с изключение на поддържащи и възстановителни дейности в горите, земите и водните площи..." През изтеклите 10 години от действието на стария план от 2004 г. такива поддържащи и възстановителни дейности (предимно санитарни и по-малко отгледни сечи) са извършвани година за година с утвърждаване на списъка с насажденията след проверка на терена от МОСВ. Общо за периода от 10 години са били отсечени 23 800 куб. м, или средно по 2380 куб. м годишно, което е твърде малко в сравнение с прираста на гората (годишно той е 72 640 куб. м). Лъжа №2 "Планът предвижда 12,5 пъти по-голяма площ за строителство" "В плана няма зони, в които да се допуска строителство изобщо, различно от онова, което се позволява от Закона за защита на териториите (ЗЗТ), а именно: туристически заслони и хижи, водохващания за питейни нужди, пречиствателни съоръжения, сгради и съоръжения за нуждите на управлението на парка и обслужването на посетителите, подземни комуникации, ремонт на съществуващите сгради, пътища."

Инженерът бе категоричен, че планът дори е по-строг и единственото изключение за строителство е за нуждите на Планинската спасителна служба. "Нито е разрешено ново строителство в туристическата зона, нито в зоната на хижите и сградите. Туристическата зона се увеличава на 7% от площта на парка, но съгласно заданието изискванията за тази зона са такива, че е немислимо сега съществуващата зона за туризъм - ски център "Банско", да изпълнява всички така поставени условия. Туризмът в НП Пирин не може да се ограничава само в този ски център. Това ограничение, въведено с предходния ПУ от 2004 г., и на практика доведе до това презастрояване на град Банско", каза Антоний Стефанов. Именно затова и заданието въвело изискване за туристическата зона да включва по-широк кръг от обекти и маршрути с потенциал да се превърнат в привлекателни места за туризъм. "Това обаче изобщо не означава, че тези места ще бъдат застроявани. Нещо повече самият план въвежда забрани и оставя възможностите, които буквално са преписани от Закона за защитените територии", каза експертът. Лъжа №3 "Планът не може да мине, защото нямал екологична оценка" "Плановете за управление на защитени територии, включително и този на "Пирин", представляват рамкови документи за водене на политика, които да предвиждат само режими, а не конкретни инвестиционни предложения. Експертите от Националната служба за защита на природата (НСЗП) са се уверили, че в това отношение проектът на ПУ на НП Пирин не прави изключение и не съдържа конкретни инвестиционни намерения. Какво тогава трябва да се оценява? Оценява се нещо, което има размери, етажи, капацитет и т.н., т.е. конкретни проекти, планове. Планът за управление не дава такива неща." Лъжа №4 "Планът предвижда заграбване на територии от националния парк" "Това е необяснимо и не разбирам претенцията. Какви територии ще се заграбват? Къде са видели такова нещо. Във визията за развитие с хоризонт 50 години сме посочили възможност за промяна към формата на "Национален парк" под егидата на ЮНЕСКО към "Биосферен парк" отново към ЮНЕСКО, но под друга програма, като се визира увеличаване на територията с включване като нови ядра на още два резервата: "Ореляк" и "Али Ботуш", и евентуална тенденция за трансгранично свързване с територии от Пирин в днешна Гърция. За никакво "заграбване" не може да се говори, все пак държавата България, доколкото знам, следи за своята "изключителна държавна" собственост, другото би било предателство, но това не е в обсега на ПУ", коментира инж. Стефанов..."

Промените в здравеопазването също са във фокуса на всекидневниците.

"От днеc yпpавлението на Центъp "Фонд за лечение на деца" cе поeма от д-p Тинкa Тpоева, cъобщиxа от пpеcцентъpа на здpoвното миниcтеpcтво. Съc заповед на миниcтъpа на здpавeопазването Илко Семеpджиев, тя заменя на пoста доcегашния диpеĸтоp на фонда пpоф. Владимиp Пилоcоф, който подаде оcтавкa на 24 февpyаpи, допълват от ведомcтвото..." - в. "24 часа".

"Нови 500 лекарства вече не се поемат с публични средства
200 от тях са минали на свободна продажба, но 150 са напуснали пазара Тенденцията фармацевтичните компании да изтеглят лекарствата си или изцяло от пазара, или от списъка на здравната каса се задълбочава. 498 са били разгледаните процедури за изключване на лекарства от позитивния списък през миналата година, сочи докладът за дейността на Националния съвет за цени и реимбурсиране за 2016 г. Там се регистрират цените на всички медикаменти у нас. В позитивния списък пък са препаратите, които се плащат с публични средства - от здравната каса, от болниците или от здравното министерство. За 2015 г. от позитивния списък са изключени 398 лекарства. Най-голямата част от заявленията - 202, са за медикаменти, които се отказват от плащане от НЗОК и отиват на свободния пазар, т.е. пациентите трябва да си ги плащат изцяло сами. При 153 медикамента заявлението е и за заличаване на цена, т.е. напускане на пазара. Други 46 лекарства са с прекратени разрешения за употреба у нас. 52 лекарства са изключени от позитивния списък по желание на МЗ и НЗОК - повечето заради нормативни промени, при които касата спря да плаща частично доста антибиотици. Най-голяма част от изключените медикаменти са за онкология, есенциална хипертония, шизофрения, биполярно разстройство, инфекциозни болести и диабет, пише в доклада. 46 от излезлите от позитивния списък лекарства са били единствени молекули. Те са за кардиология, неврология, офталмология, ендокринология и антиинфекциозни препарати. Нито един от тях обаче не е без алтернатива за лечение при съответното заболяване, уточняват от Националния съвет по цени.Фармацевтичните компании от доста години обясняват, че до изтегляне от пазара се стига заради прекалено ниските цени на ниво производител у нас. За да може да са продава у нас, дадено лекарство трябва да предложи най-ниската цена в сравнение с 10 референтни страни в ЕС. Отделно НЗОК иска и отстъпки за медикаментите, които плаща. Тъй като пазарът у нас е малък, се стига до това редица лекарства да се спират от продажба, тъй като не са рентабилни за фирмите. Освен това България е референтна за други страни в ЕС и когато тук се регистрира по-ниска цена, тя влияе и там и производителите предпочитат да оттеглят медикамента оттук, отколкото, например, от Румъния и Полша, които са с по-голямо население..." - в. "Сега".

Изборите неизменно са сред темите на всекидневниците.

"Менса - България" предложи на всички партии и коалиции, които ще участват в изборите на 26 март, да подложат на безплатен тест за интелигентност своите кандидати за Народно събрание. Вече стана традиция на всички важни избори от "Менса" да предлагат възможност на кандидатите за управленски постове да се явят на тест за интелигентност, с цел по-добро представяне на личните им качества пред гласоподавателите. След проведения референдум през месец ноември 2016 г. част от политическия елит на България се обяви в защита на идеята за изцяло мажоритарното избиране на бъдещите народни представители. "При положение, че разполагаме с единствения тест, който мери правилно интелигентността, се чувстваме задължени да представим тази възможност на кандидатите за народни представители. Единственото условие е кандидатите да се съгласят техните резултати да бъдат обявени публично", обясняват от "Менса". От организацията се надяват повече кандидати да откликнат на поканата, с което да улеснят суверена да направи най-правилния избор на 26 март тази година..." - в. "Стандарт".

"Прокуратурата на Република България, Министерството на вътрешните работи и Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) се разбраха да работят за пълно взаимодействие между институциите при осъществяването на законосъобразност в деня за размисъл, както и в изборния ден. Вниманието на трите институции ще бъде насочено към най-рисковите населени места и малките общини, където се наблюдават определени икономически интереси и опити за натиск върху социално слаби хора. Това се разбра от съобщение за първото съвещание на Националното междуведомствено звено заради провеждането на парламентарните избори на 26 март..." - в. "Дневник".

"Заварихме БВП на страната около 60 милиарда, благодарение на нашето управление брутният вътрешен продукт на България стана 92 милиарда само за две години. Гарантирам, че с този екип за четири години ще постигнем 120 милиарда БВП", подчерта лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. По думите му президентските избори никога не са били цел за ГЕРБ, защото се е оказало, че управлението на всички нива носи негативи..." - в. "Труд".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини