Първан Симеонов: Кабинетът „Борисов 3“ ще бъде „още от същото“, но с известна деградация

Кабинетът „Борисов 3“ ще бъде „още от същото“, но с известна деградация. Това каза Първан Симеонов, „Галъп Интернешънъл, заедно с Кольо Колев, „Медиана“, в разговор с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита" по „Канал 3" и „Радио К2", съобщиха от екипа на предаването.

„Бъдещото управление на България по всичко личи, че ще бъде коалиционно с дейното участие на ГЕРБ и патриотите, евентуално с подкрепата на партията на г-н Марешки и евентуална подкрепа в екстремни моменти от страна на ДПС“, каза в началото Симеонов. Според социолога не е възможно директното участие на ДПС в управлението, защото на ГЕРБ това не им се иска заради рейтинга, а още повече с участието на патриотите.

„ДПС за всички тези години така и не успяха да изчистят образа си от съмненията за тежка корупция, съмненията, че са проводник на чужди интереси – югоизточни или североизточни“, каза Симеонов. Според него последното политическо послание на Ахмед Доган е недостатъчно, за да бъде изчистен образът на ДПС. Все пак Симеонов се съгласи с Беновска за това, че Доган много пъти се е държал много по-български от много други български политици, но по думите му са необходими много повече доказателства. 

„Не Бойко Борисов спечели изборите, а Корнелия Нинова ги загуби. Имаше момент, в който БСП беше с едни гърди пред ГЕРБ, но пресолиха малко манджата, а ГЕРБ успяха да мобилизират електората си“, каза социологът, а Кольо Колев го допълни, че по-скоро Корнелия Нинова е мобилизирала електората на ГЕРБ. 

По отношение на казаното от Божидар Димитров, че социолозите са прикривали преднината на ГЕРБ по време на кампанията, Първан Симеонов посочи, че чете с уважение Божидар Димитров. 

„Сондирахме всяка седмица телефонно и лице в лице. Имаше ясна тенденция на изравняване на силите. Имаше момент, в който БСП имаше по-малък, но по-стегнат електорат. След това дистанцията се скъси и ГЕРБ излезе напред. Изследователите, които работеха за ГЕРБ, отчетоха същото. Ние слава Богу не сме работили за никого, както обикновено“, каза Симеонов. Според него всички социолози са свършили добре своята работа по време на кампанията. Шеговито, Симеонов припомни, че на президентските избори социолозите са сключили картел да объркат своите прогнози. 

Първан Симеонов прогнозира, че следващото управление ще заложи на „още от същото“.

„Пак ще бъде управление ден за ден. Борисов, понеже знае, че харизмата му се поизносва, въпреки че изтегли джакпота на тези избори, ще отиде на вариант на някаква мажоритарност. В някои от своите разновидности мажоритарността бонифицира големите партии. Най-вероятно след председателството на ЕС, като се разбере с останалите, Борисов ще инициира въвеждането на мажоритарен вот“, каза Симеонов и сподели прогнозите си, че не очаква резки движения от страна на правителството преди и по време на българското председателство на Съвета на ЕС. 

„Чака ни влошена версия на предишното управление“, прогнозира Първан Симеонов. Той добави, че ако „Борисов 1“ е имал висок рейтинг, а „Борисов 2“ е трябвало да се съобразява с много фактори, то „Борисов 3“ ще бъде „още от същото, но с известна деградация“.

„Бойко Борисов по удивителен начин успява да произведе тази психологическа граница от 1,1 млн. гласа“, каза в края Първан Симеонов.

Източник: focus-news.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини