Изграждат буни от едроломен камък на река Чая

Междуведомствената комисия, назначена със заповед на областния управител Здравко Димитров, за проверка състоянието на защитните съоръжения на река Чая е установила, че в коригираните участъци от км 5+120 до км 5+300 /землището на Катуница/, от км 4+820 до км 5+100 /землището на Ягодово/ и от км 0+800 до км 1+100 /землищата на Катуница и Ягодовои/ има разрушени и застрашени защитни диги на реката т.е. налице е предаварийна ситуация, с реална опасност за възникване на бедствие при високи води. Застрашени са животът и здравето на населението на Ягодово, Катуница и ромската махала на Садово, инженерни съоръжения и др.

Чая e един от най-големите притоци на Марица с ненарушен, естествен отток на водите. Особено опасни са високите вълни, защото същите не подлежат на редуциране. Значителната снежна покривка във високите части от водосбора на река Чая и очакваните (съгласно средносрочната метеорологична прогноза) валежи от дъжд предопределят необходимостта от предприемане на незабавни мерки за предотвратяване опасността от възникване на бедствие и за защита на човешки животи, от увреждане на здравето на хората и причиняване значителни вреди на имуществото и икономиката.

На извънредно заседание бяха определени мерките за овладяване на обявеното бедствено положение за част от територията на Област Пловдив. Щабът взе решение за изпълнение на областния план за защита при бедствия в частта „Наводнения“ и предприемане на съответните превантивни действия съгласно плана.

Комисията предложи и прие извършването на следните мерки:

- изграждане на буни от едроломен камък в участъците на Чая от км 5+120 до км 5+300 /землище на Катуница/

- от км 4+820 до км. 5+100 /землище на Ягодово/

- от км 0+800 до км 1+100 /землища на Катуница и Ягодово/

Целта на набелязаните мерки е незабавно възстановяване на разрушените и застрашени защитни съоръжения. Аварийните мерки ще бъдат извършени от Напоителни системи ЕАД - Клон Марица, Пловдив, които отговорят за водните съоръжения на територията на областта.

На извънредното заседание беше взето решение, кметовете на застрашените населени места да издадат заповеди за денонощно наблюдение, мониторинг и оповестяване на населението при възникване на аварийна ситуация.

Контрол по изпълнението на поставените задачи е възложена на Ангел Рангелов – зам.-областен управител на област Пловдив.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини