Създават спецмедицински щаб към Областния кризисен щаб (Видео)

Към Областния кризисен щаб се създава се специализиран медицински щаб. В състава му влизат полк. д-р Гозманов – Военна болница, д-р Генев – Окръжна болница, проф. Джамбазов – УМБАЛ "Свети Георги", д-р Димчева – РЗИ, д-р Христозов – Спешна помощ, проф. Дойков – частни болници на територията на Пловдив, д-р Кръстев. Медицинският щаб ще е към Областния кризисен щаб, ще заседава ежедневно и ще докладва решенията си на Областния кризисен щаб. Това съобщи на брифинг областният управител Дани Каназирева.

Най-важното, с което ще започне работата на Медицинския щаб, е осигуряването на персонал и апаратура на болницата, за която е взето решение да бъде отредена само за инфекциозни случаи – "Свети Мина". Ще бъде взето решение и за графика, постъпването и заемането на свободните и налични легла както в държавните, така и в частните болници. В 16:30 ч. днес ще е първото заседание на специализирания щаб.

Ето какви други решения са взети днес на заседанието на Областния кризисен щаб:

– Във всяка болница и ДКЦ, при възможност, ще бъдат отделяни помещения, в които, при съмнения на лекарите за наличието на коронавирус, пациентите ще бъдат отделяни, за да изчакат консултация с инфекционист, а не да стоят сред останалите чакащи в коридора.

IT-офисите да преминат към работа от дома. При неотложна работа в офис сами преценят капацитета, при който да работят служителите им, за да се спазва дистанция.

– Козметични студия да преустановят работа на територията на цялата област, тъй като извършват процедури, които поставят в риск и клиент, и работещ.

– Фризьорските салони ще продължат работа при следните условия – по-малките само с 1 клиент, по-големите с до 2 посетители.

– Всеки кмет на община трябва да съгласува взетите си решения с Областния кризисен щаб, преди да ги приеме съответният Общински кризисен щаб, тъй като има случаи на приети решения, които влизат в противоречие с тези на Националния щаб и разпорежданията на Министерство на здравеопазването.

– Транспортната схема – сутрин и вечер т.е. в натоварените часове автобусите ще се движат с нормално работно време и с по-големи автобуси, а през деня - ще има разреждане. Всяка община в областта ще даде конкретна форма това решение с решение на местно ниво.

Брифингът бе излъчван за първи път днес онлайн във фейсбук страницата на Дани Каназирева с възможност на живо да се задават въпроси. Това стана в отговор на отворено писмо на журналистите от национални и регионални медии. Писмото можете да видите ТУК.

Какво още казаха Каназирева и членовете на Областния кризисен щаб, както и какви отговори дадоха на зададените им онлайн въпроси от журналисти и граждани, можете да проследите във видеото.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини