Премиера на "Маестро Димитър Вълчев - асеновградчанинът"

Събитието за присъстващите в препълнената зала на Градската библиотека се превърна във вълнуваща среща с проф. Лили Вълчева, сестрата на големия български композитор, и с неговия приятел и колега Найден Вълчев - автор на текста към песента "Една българска роза". Двамата споделиха най-съкровените си спомени, впечатления и преживявания с маестро Вълчев. Авторът и съставител на книгата Йордан Кожухаров пък сподели с публиката идеята за нейното издаване и вдъхновението, което е получил от факта, че Димитър Вълчев и родом от града край Чая. Зам.-кметът Мария Вълканова прочете поздравителен адрес до него от името на кмета Емил Караиванов, в който се подчертават неизчерпаемият му дух и дейност в областта на културата в Асеновград. Благодарение на финансирането от страна на Община Асеновград и фондация "Маестро Димитър Вълчев" книгата се разпространява безплатно.

Премиерата на книгата бе съпътствана от музикална програма в изпълнение на музикалния педагог Веселина Пашалиева и една от нейните възпитанички, вокална група "Калина Малина" и дуо "Доминанта". Присъстващите имаха възможност да изгледат и филм на БНТ, посветен на композитора.

Големият български композитор, диригент и пианист маестро Димитър Вълчев е предложен за удостояване посмъртно със званието "Почетен гражданин на Асеновград". Предложението ще се гласува на заседанието на ОбС на 17 май.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини