16 °C

Готвят нови кадри за военната промишленост, обяви Емил Караниколов

Военнопромишленият комплекс върви добре, но трябва да се модернизира. Трябва да подготвим нови кадри и да модернизираме това производство, да има иновации. Това е свързано със сигурността на държавата, заяви пред bTV министърът на икономиката Емил Караниколов.

За общите интереси на Европа и Русия говори Каракачанов

За общите интереси на Европа и Русия говори Каракачанов

Пред ТАСС военният министър заявява, че отношенията между България и Русия трябва да се развиват и разширяват

В момента Българската фондова борса няма да се приватизира, обеща министърът. Относно решението на Министерския съвет за спиране на приватизацията, Караниколов обяви, че приватизацията е приключила своята роля за замяна на плановата икономика. Процесът на приватизация винаги може да продължи, винаги може да има искане за продажба на дружества. Това може да стане след решение на парламента по предложение от Министерския съвет и при финансова обосновка, поясни министърът.

Запитан как така като бивш ръководител на Агенцията по приватизация е предложен от партия "Атака", която е против приватизицията, той отговори, че неговият избор не е странен. "Атака" и сега са против приватизацията. Аз имах програмата, свързана с раздържавяването. Изпълнявал съм си задълженията така, както са ми били възложени. Мисля, че съм си вършил работата", заяви Караниколов.

Той обоснова предложението на партията за неговата кандидатура така: "Атака" като национално отговорна партия заложи на професионализма отговорността и аз познавам добре Министерството на икономиката - често, поне 10 пъти годишно ходя в парламента", обясни Караниколов.

По искане премиера Бойко Борисов Министерството на икономиката приготви промените за спиране на приватизация на акции и дялове, собственост на България. Приватизацията на частна собственост и на обособени части могат да бъдат продавани по предложение на Министерския съвет след решение НС, повтори той възможността да бъдат раздържавявани дружества или обособени техни части.

С решението на Министерския съвет се слага край на спекулациите по темата приватизация, обясни министърът. Фокусът ще бъде ефективно управление и развитие на комбинирана - публично-частна собственост. Важно е да бъде приет Закон за управление на активи. БСП имат добра основа в техния законопроект, по което може да се работи.

Пловдивският панаир не е в програмата за приватизация, последните 2-3 години не е включван в програмата, каза Караниколов. Приветстваме всички решения за публично - частно партньорство. Има доста ресурс, който може да бъде приватизиран, но спираме с този подход, заяви министърът без да даде конкретика.

За сделката за приватизацията на дипломатическия клуб в Бояна, той заяви, че е законна"Тази сделка е одобрена от Надзорния съвет на Агенцията по приватизация без нито член против. Това беше ход за отклоняване на вниманието на обществото от сделката с Царските конюшни" призна Караниколов. Тя беше публично обновена, на публичния търг имаше журналист, който отразяваше цялата дейност.

Относно парите, с които тримата младежи закупиха дипломатическия клуб, Караниколов обясни, че Законът за приватизация е ясен. При плащането е имало проверка, от Агенцията са изчакали тя да приключи. "Произходът на парите е ясен", каза Емил Караниколов без да уточнява какъв е.

По действащия режим за приватизация има два режима. Ако обособената част не е включена, тя се продава от принципала, с решение на Агенцията по приватизация, обясни Караниколов. Самият забранителен списък е за акции и дялове и обособени части.

Запитан защо зад сделката за "Булгартабак" и зад Дипломатическия клуб в Бояна изплува името на Делян Пеевски, Караниколов обясни с усмивка - "номинация съм на национално отговорната партия "Атака".
Запитан дали познава Пеевски, министърът отговори, че го познава от медиите, виждал го е в парламента, но не са имали лични срещи.

За дейността на Министерството на Икономиката сега, Караниколов обяви, че са започнали по искане на премиера да разглеждат административните тежести за бизнеса и държавните такси за услуги на потребителите.
"Започваме работа с бизнеса, синдикатите, омбудсмана. Най-доброто наследство е добре подготвения екип в Министерството на икономиката. Няма да има чистка в администрацията, в дружествата, докато не бъде приет Закон за ясни критерии за назначаване", обеща Караниколов.

Той обясни, че няма време и трябва да се проверят тежестите върху бизнеса модернизация на производството в отбранителната промишленост. Предстои спешен анализ и да се работи. Ако някои тежести са на базата на евродирективи, те ще останат, допълни Караниколов.

Източник: news.bg

Коментари в сайта

Хороскоп за 09.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Не се сърдете на околните, а потърсете причините за проблемите във вас. Притежавате безспорен и значителен потенциал, и като че ли най-голямата пречка пред вас е колебливостта ви. Справите ли се с нея, нищо не би било в състояние да ви спре. Получавате добри новини, свързани с бъдещо пътуване.
09 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Силните аргументи, които изтъквате в своя подкрепа ще спечелят на ваша страна подкрепата на влиятелни хора. Предимствата от нововъведения на работното място ще направят работата ви успешна, което ще се отрази на финансите ви. Търпението, с което се отнасяте към околните впечатлява и ви превръща в предпочитани партньори.
09 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Този ден ще е доста разнообразен и интересен. Възможно е да се срещнете с много приятели. Възможно е да почувствате носталгия по миналото. Ще прекарате безгрижно и със сигурност няма да скучаете.
09 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Нечие мнение по ваш адрес ще повиши емоциите ви и ще ви подтикне към повече активност, в доказване на правотата си. Запазете спокойствие. Деловите ви занимания ще донесат резултати, но на по-късен етап. С младежко дръзновение ще прегърнете една идея и ще се отдадете на реализацията й.
09 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Този ден ще премине под знака на емоционалните преживявания. Опитвате се да спечелите вниманието на човек, към когото изпитвате нещо специално. Отбелязвате значителен успех в това отношение, за което можете да благодарите на неотразимия си чар и самоувереност. Не пренебрегвайте обещанието си към човек от обкръжението ви, отнесете се сериозно.
09 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Избирате да се занимавате с нещо, с което малко хора биха се нагърбили. Вие обаче обичате предизвикателствата и считате, че можете да се справите отлично. Наистина сте способни, но не трябва да надценявате възможностите си за момента. Бъдете по-постоянни и не се отказвайте от нормалния път до целта. Радвате се на нещо, което сте очаквали да се случи.
09 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не всичко, което привлича интереса ви е по силите ви и във възможностите ви да го осъществите. Не се и опитвайте да доказвате нищо на никого, това ще ви направи раздразнителни. Ще се зарадвате на вниманието на приятел, а обаждане по телефона ще ви направи нетърпеливи. Очакванията ви ще се сбъднат.
09 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Балансирайте между професионалните и семейните си задължения. Често пренебрегвате едното за сметка на другото, а това може да създаде напрежение в отношението ви с околните. Организирайте добре времето си и непременно ще успеете.
09 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Приятен ден. Събитията, които се случват на работното ви място ще ви се струват важни и вие с интерес ще участвате в тях. Все пак има доста неща, които трябва да свършите, така че не губете време. Ще бъдете благодарни на близък колега, който навреме ще ви предаде информация и окаже подкрепа.
09 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не се щадете, положените от вас усилия ще ви възнаградят богато. Работете самостоятелно и не разчитайте много на хора, които малко познавате. Така ще си спестите последващи главоболия. Не бързайте да се обвързвате емоционално и с партньор, имащ нездрав интерес към вас. Бъдете реалисти и се опитайте да прозрете намеренията му.
09 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Изградете си предварителен план за действие при работата по важна задача. Мнозина от вас подхождат доста неорганизирано и рискуват да загубят много време и нерви, без да постигнат нещо съществено. Успявате да се издължите на кредиторите си и възвръщате оптимистичния си поглед върху нещата. Изяснявате тежащи ви недоразумения.
09 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Едно събитие ще ви постави в някаква зависимост от други хора. Това няма да ви се понрави и ще търсите начини да защитите независимостта си. Ще срещнете трудности, но ще ги преодолеете. Ще откриете, че има още какво да ви развълнува извън обсега на интересите ви. Любим човек ще се погрижи за това.
09 апр 2020
Последни новини