Български компании могат да кандидатстват за до 300 хил. евро за иновации в отбраната по DIANA

Български компании могат да кандидатстват в процедурите на Ускорител в областта на иновациите в отбраната в северния Атлантик (DIANA), съобщиха от Министерството на отбраната на сайта си. Подадените проектни предложения следва да се отнасят до технологии с двойна употреба – граждански и военни цели и следва да са в ниво на технологична готовност 4-7 (TRL). Крайният срок за кандидатстване е 25 август т.г.

Избраните след първия етап компании могат да получат безвъзмездно финансиране в размер на до 100 хил. евро, за да разработят своите технологични решения и да се включат в шестмесечна програма за новатори, казват от Министерството на иновациите и растежа.

На компаниите, избрани да участват във втората фаза на акселераторската програма, ще бъдат предложени допълнителни безвъзмездни средства в размер до 300 хил. евро, за да се съсредоточат върху развитието и представянето на технологичните си решения и работата с инвеститори и крайни потребители.

Желаещите да кандидатстват могат да го направят в три направления. Първата категория е Sensing & Surveillance, подходяща за компании и организации, които разработват компоненти и системи за наблюдение и събиране на информация в крайбрежни зони. Приложенията, които представляват интерес, включват иновативни техники или усъвършенствани възможности за картографиране на дъното, наблюдение на подводната инфраструктура, проследяване на изкуствени обекти и морски живот, засичане на въздействието на климатичните промени и др.

Втората категория е Secure Information Sharing. В това направление могат да кандидатстват иновативни компании, които разработват продукти и услуги за създаване на сигурна и надеждна информационна среда. Акцентът е поставен върху потоците от видео данни в реално време, канали с добавена реалност, цифрово радио и др. Особен интерес представляват хардуерните и софтуерните решения, които работят в отворени мрежи и могат да функционират в неблагоприятни условия.

Последната категория е Energy Resilience. В нея могат да участват проекти за технологии и системи, които да се прилагат в различни мащаби и са оперативно съвместими с други подобни енергийни системи, проекти за модулно проектиране на мрежи, за производството на енергия от възобновяеми източници, съхранение на енергия, хардуер и софтуер за адаптивно и интелигентно кондициониране и управление на енергия, както и технологии за откриване и защита на енергийни системи и компоненти от кибератаки.

Министерството на отбраната и Министерството на иновациите и растежа разработиха съвместна процедура за издаване на писма за подкрепа на фирмите, които проявяват интерес за кандидатстване. Наличието на подобно писмо за подкрепа осигурява 20% от необходимите точки за класиране.

За да получат писмо за подкрепа, кандидатите следва да попълнят формуляр и да го изпратят на електронна поща: n.karamihov@mig.gov.bg. Изготвените от страна на Министерството на отбраната писма за подкрепа ще бъдат достъпни на сайтовете на Министерството на отбраната и Министерството на иновациите и растежа.

Регистрацията на проекти за финансиране по DIANA е активно в платформата https://www.diana.nato.int.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини