Полска компания получила от Украйна милиони евро, но не доставила боеприпаси и бронежилетки, включително от България

Министерството на отбраната на Украйна е подписало през 2022 г. редица договори с полската компания "Алфа" за доставка на оръжие и боеприпаси. Към 2023 г. обаче компанията не е изпълнила задълженията си и дължи на Украйна повече от 3,5 милиарда UAH (87 672 милона евро по курс към днешна дата).

От април 2022 г. Министерството на отбраната е сключило няколко споразумения с "Алфа". Компанията се е ангажирала да достави на украинското МО  бронежилетки и каски. Поръчката не е изпълнена на 100%, пише Украинска правда.

Според публикацията, украинското МО е сключило редица неизгодни споразумения с "Алфа" и в началото на 2023 г. компанията е получила повече от 3,5 милиарда UAH, но не е реализирала доставката на платено оръжие. Известни са поне 7 сделки с Алфа. Някои от тях са оспорени в международен арбитраж.

Споразумение № 11

Договорът е подписан на 11 април 2022 г. Той предвижда доставката на 20 000 балистични шлема, 20 000 бронежилетки и 40 000 бронирани плочи за тях. Стойността на сделката е 24,5 милиона евро при 100% предплащане.

Всички бронежилетки и пластини са доставени, макар и със закъснение, но има проблем с каските - от 16 хил. каски 11 хил. са върнати веднага като неизползваеми, а други 5 хил. останаха в склада, неприети за баланс на Въоръжени сили на Украйна.

Втора вълна от сделки

На 22 април 2022 г. украинското МО и "Алфа" сключват три споразумения на стойност около 3,3 милиарда UAH с 50% аванс по всяко от тях. Ставаше въпрос за доставката на няколко самоходни гаубици "Гвоздика", 122-мм боеприпаси за гаубица Д-30 и 122-мм реактивни снаряди за "Град".

В Украйна е пристигнало само малко количество договорено оръжие. По-конкретно, само една десета от ракетите пристигнаха в Д-30 с голямо закъснение, една трета от ракетите за "Град" в Град, а всички "Гвоздика" пристигат в такова състояние, че не съответстват точно на посочения в договора технически клас. Министерството на отбраната на Украйна компенсация за тези транзакции.

Към началото на 2023 г. по трите споразумения от април 2022 г. "Алфа" дължи доставки за почти 1,7 милиарда UAH.

Трета вълна от сделки

Както отбелязва Украинска правда, на 13 юни 2022 г. украинското МО отново подписва договор с "Афа", въпреки провала на предишните споразумения. Сумата е около 2,6 милиарда UAH, половината от които компанията е получила авансово.

Журналистите предполагат, че и трите споразумения са подписани от ръководителя на отдела за военнотехническа политика Владислав Шостак, който беше отстранен от поста преди седмица седмица.

Договорите предвиждат доставка на:

  • 120 мм мини (авансово над 11 милиона евро);
  • 152-мм снаряди за гаубица "Гиацинт" (18 млн. евро аванс);
  • 152-мм снаряди за самоходни оръдия "Дана" (13 милиона евро авансово).

В резултат са пристигнали около 40% от снарядите за гаубица "Гиацинт", от 20 мм мини са доставени по-малко от 1% от договеното количество. За "Дана" изобщо не е доставено нищо.

Военното министерство на Украйна се опитва да си върне предплатените 27 милиона евро и да получи почти 13 милиона евро глоби за прекъснати доставки.

Споразумение № 8

На 25 октомври 2022 г. Министерството на отбраната отново поръчва на "Алфа" още 20 000 каски и 50 000 бронежилетки за почти 50 милиона евро. Този път обаче няма авансово плащане.

Каските така и не са пристигнали в Украйна, а половината от доставените бронежилетки не са преминали балистичните тестове.

Сделката чрез посредник

На 27 април 2022 г. Министерството на отбраната на Украйна подписва три договора с държавния износител на специално оръжие фирма "Прогрес", която трябваше да достави подобни видове боеприпаси като полската компания. Сумата на трите транзакции е над 17 милиарда UAH.

"Прогрес" обаче трябваше да закупи български снаряди за Д-30, Д-20 и реактивни снаряди за "Град" през същата полска фирма "Алфа", твърди Украинска правда.

Според украинското МО споразуменията с поляците в "Прогрес" са били контролирани от заместник-директора и бивш заместник-министър на отбраната Александър Миронюк, известен с обиска по наказателно дело за закупуване на нискокачествени бронежилетки. Тогава в дивана на Миронюк са открити милиони в различни валути.

Има още един важен нюанс в тези транзакции - цената на снарядите през украинския посредник надвишава с 57% цената по украинския договор със същата фирма.

Полската компания трябваше да достави 122-мм патрони с пълен заряд за гаубици Д30 / 2С1 за 760 евро, а "Прогрес" доставя същите за 1195 евро. Надценка - 435 евро за един снаряд.

"Полският контрагент изпълни този договор за "Прогрес" много по-ефективно от собствения си за доставка на същите снаряди, но 57% по-евтино: договорът (на МО) с "Алфа" е изпълнен 10%, а с "Прогрес" със закъснение, но около 80%. Но дори така  "Прогрес" в началото на 2023 г. има повече от 200 милиона гривни дълг към Министерството на отбраната“, пише украинското военно ведомство.

"Алфа" - какво се знае за компанията

Полската компания "Алфа" е основана като дружество с ограничена отговорност през 2005 г. Занимава се с търговия на различни видове продукти, по-специално военни. През 2020 г. компанията показа 1,23 милиона злоти (повече от 300 хиляди евро) печалба, през 2021 г. "Алфа" спечели 7,4 милиона злоти (около 1,8 милиона евро).

"Алфа" все още не е подала финансови отчети за 2022 г., когато компанията подписа договори за стотици милиони в Украйна. През първата половина на 2023 г. дружеството вече 4 пъти е променяло данните си в регистрите, което може да е начин за забавяне на отчитането.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини