Представителите на ЕК инспектираха проекти, реализирани по ОПРР в Асеновград

Изображение 1 от 2

    Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, Витория Алиата ди Вилафранка - директор на дирекция "Изграждане на административен капацитет" в ГД "Регионална и градска политика" на Еврокомисията, и Марек Теплански, началник на звеното, отговарящо за България в Генерална дирекция "Регионална политика" в ЕК инспектираха обекти, реализирани по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 г. в Асеновград. Проверката бе с цел да се види на място ползата от направените инвестиции, как работят обектите след влизането им в експлоатация и как проектите допринасят за развитието на регионите.

    Над 250 хил. туристи годишно посещават Асеновата крепост след реализация на проекта "Асеновград - свещената порта на Родопите", финансиран също по ОПРР с над 3 млн. лв. Това стана ясно при посещение на обекта, част в инспекцията. Благодарение на вложените средства е подобрено общото състояние на терена на крепостния комплекс, който е паметник на културата от национално значение. В хода на проверката инспектиращите се запознаха с извършената реконсервация на горните повърхности на крепостните градежи, подобрения достъп до обекта и ремонта в криптата на крепостната църква, ремонтираните алеи, пътеки, паркинг и др.

    Направен бе и оглед и на изградените укрепителни съоръжения на свлачища на пътя Лясково - Яворово - Добралък. Бюджетът на проекта е над 830 хил. лв., осигурени от ОПРР. С европейските средства са ограничени рисковете и щетите за живота и имуществото на населението. Постигната е висока степен на превенция на риска от свлачища в района и е  подобрен достъп до селата Яврово, Лясково и Добралък. Защитени са 47 имота, 269 кв. м път, укрепени са 2812 кв. м свалчащни участъци.

    В посещението бе включено и посещение на Бачковския манастир и параклиса "Свети Атанасий" като част от богатото културно-историческо наследство на България и възможностите за развитие на културен туризъм.

    Представителите на Еврокомисията дадоха висока оценка за изпълнените проекти и останаха впечатлени от приноса, който носят за развитието на Асеновград и потенциала, който има за бъдещо развитие на градовете и туризма.

    Източник: asenovgrad.net

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини