Украйна: Зад атаката с вируса Petya.A стоят руските спецслужби

Украинската служба за сигурност обяви, че е установила участие на руските спецслужби в кибератаката с вируса-изнудвач Petya.A, който се започна да се разпространява в мрежата от 27 юни, предаде Би Би Си.

Вирусът нанесе поражения на компании и държавни институции в различни страни.

Изводите на Службата за сигурност на Украйна се основават на данни, получени от международни антивирусни компании. Те показват, че изнудването за пари е само прикритие за основната цел на кибератаката.

Експертите посочват, че твърде примитивният механизъм за присвояване на средства показва, че обогатяването не е истинската цел на атаката.

По-рано специалисти коментираха, че поначало вирусът Petya.A не предполага възстановяване на поразените файлове, което означава, че парите не са били действителната цел на хакерите.

От службата посочват, че кибератаката е била насочена към "дестабилизиранена обществено.-политическата ситуация в страната".

Следите водят към същите хакерски групи, които атакуваха украинската финансова система през декември 2016 година, което показва, че са замесени руските спецслужби, посочват от украинската служба за сигурност.

Според неокончателни данни, 75% от заразените компютри при атаката с вируса Petya.A са в Украйна.

Бяха засегнати летище Бориспол, пощенските служби, телекомуникациите, както и компютрите енергийната система, министерството на инфраструктурата, на правителството.

Някои руски компании също заявиха, че са пострадали, но според данни на лабораторията ESET заразяванията в Русия са едва 0.8 на сто от общия брой.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини