Студенти и музейни специалисти започват археологически проучвания на крепостта "Воден"

Разкопките на късно античната и ранно средновековна крепостта, намираща се в района на Горни Воден (на 3 км западно от Асеновград), започват този месец. Проучванията се провеждат за четвърти път, като тази година акцентът е върху северната стена на крепостта. В тях ще участва екип от студенти с научен ръководител д-р Здравка Коркутова, зам.-ръководител доц. д-р Стоян Попов и музейни специалисти от Историческия музей в Асеновград с ръководител Иван Дуков.

"Воден" е известна като крепост на великия доместик на западните владения на Византия и основател на Бачковския манастир Григорий Бакуриани.

По време на първите теренни проучвания в периода от 1978 г. до 1982 г. са открити западната стена, крепостни кули и некропол от XIV век. До момента е проучена част от средновековния акропол с 60 разкрити гробове и 22 гробни съоръжения. На север от сегашния параклис "Свети Димитър" е разкрита част от крепостната стена. Намерени са фрагменти от кухненска и трапезна керамика, бронзови монети и печати от XI век. В продължение на години крепостта е била предмет на разрушаване. Вследствие на множество иманярски изкопи е нарушено вътрешното крепостно пространство. Новите проучвания тази година ще започнат с разчистване на терена за да се ограничат набезите и посегателствата.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини