Асеновград пред ново изригване, този път заради тоталното безводие посред лято

Социалните групи, в които асеновградчани поставят и обсъждат различни теми и събития, свързани с града, отново врат и кипят. Този път проблемът, който изскочи напред и тормози мало и голямо, не са ромската агресия, незаконното строителство и липсата на контрол в циганската махала, а драконовският воден режим, на който са подложени всички.

Заради ремонтните дейности по проекта за Воден цикъл на града, ежедневно бива прекъсвано водоподаването в различни квартали, често дори в няколко по едно и също време. Това има както противници, така и поддръжници, според които, щом асеновградчани искат новата придобивка, ще трябва да изтърпят неудобства като това. Всички обаче са единодушни, че за целта от ВиК - Пловдив би следвало да уведомяват гражданите предварително.

В интерес на истината това се случва, но с малката подробност, че един път информацията е неточна, а друг път направо е ненавременна или липсва. Пример е ситуацията през изминалото денонощие, когато съобщението за прекъсване на водоснабдяването бе публикувано вечерта около 20 ч. Според информацията прекъсването трябваше да започне в ранните часове на 2 август, около 08:00 ч. сутринта. Само че се оказа друго - още в полунощ имаше пропищели, че крановете са започнали да пресъхват.

Въпреки това повечето стоически издържаха посочените за тази вечер срокове - 17:00 ч. един път и 20:00 ч. втори път. До 21:30 ч. обаче малцина бяха тези, които се похвалиха, че вече се чува някакъв шум по тръбите. Междувременно люти закани и откровени псувни отнесоха кмета, общинската администрация, цялото ВиК, депутати и всички, които по някакъв начин представляват решение на проблема в очите на хората. Майки с бебета и малки деца бяха пред истерия, върнали се от работа и път пустосваха наред, докато най-търпеливите намираха сили да обясняват на разлютилите, че все пак се върши работа в интерес на града и неудобства като това трябва да се изтърпят все някак си.

Намериха се и по-информирани асеновградчани, които обясниха, че съгласно общите условия за предоставянето на ВиК услуги на потребителите от ВиК оператора "при планирани прекъсвания на водоподаването засегнатите трябва да бъдат информирани най-малко 24 часа по-рано чрез средствата за масово осведомяване и по друг начин подходящ начин, а също и да се определи срока за възстановяване на водоподаването", както и че "ВиК операторът е длъжен да предоставя алтернативно водоснабдяване с питейна вода, включително с водоноски, когато е налице прекъсване на водоснабдяването с питейна вода за повече от 12 часа". Както стана ясно проформа информация предварително имаше, макар оказала се невярна, по пък за наличието на водоноски и дума не можеше да става.

Стреснати от случващото се, хората започнаха трескаво да обсъждат дали и утре ще останат жадни, потни и мръсни. Тръгна мълвата, че водата ще бъде спряна още днес в полунощ и мнозина трескаво започнаха да въртят дежурния телефон на ВиК - Пловдив. Първоначалната информация повтори тази, но след това обажданията им просто бяха оставяни на изчакване.

До 22:40 часа официалният сайт на дружеството не бе подал информация за предстоящи планови ремонти в Асеновград за утре, 3 август. Междувременно към същия час на места в града продължаваха да са без вода, докато други истински щастливи след изминалите мъчителни часове си честитиха "банята" по стар обичай. Зароди се и идеята при идните протести проблемът също да бъде добавен като тема, която да бъде поставена пред властимащите. Мнозина са и решените да се обърнат директно към Комисия за енергийно и водно регулиране.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини