По сигнал: Проверяват замърсяване на река Чая

Проверката е извършена след сигнал, подаден на "зеления" телефон на Регионалната инспекция по околната среда и водите. Подателят е алармирал за оцветяване на водите на реката в района на село Ягодово в бяло, като от вар. Експерти от РИОСВ, Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" и Регионална лаборатория - Пловдив към ИАОС са извършили обход по течението на Чая от жп моста на село Катуница до производствения канал на КЦМ и "Агрия". Взети са проби за анализ от точките на заустване на промишления поток. Измерени са електропроводимост и рН. Отчетеното рН за смесен поток промишлени и битови води на КЦМ е 9,46, а електропроводимостта - 4 283 µS/сm. Констатираните проби от изхода на пречиствателните съоръжения на "Агрия" са рН - 7,81 и електропроводимост - 3 900 µS/сm. При жп моста на село Катуница данните за рН и електропроводимост са 7,88 и 1227 µS/сm, обобщават от Екоинспекцията.

Очакват се резултатите от лабораторните изследвания на взетите при проверките проби да покажат каква е причината за замърсяванията на реката. При установяване на нарушения ще бъдат наложени имуществени санкции съгласно екологичното законодателство.

Миналата седмица Районният съд в Пловдив потвърди трето наказателно постановление на РИОСВ, с което на "Агрия" АД бе наложена имуществена санкция в размер на 5 000 лв. за изпускане на наднормено количество цинк в река Чепеларска. При извършена проверка през октомври 2016 г. е констатиран мътен синьо-зелен цвят на водите на реката и наличие на мъртва риба при моста на село Катуница.

Според решението на съда размерът на санкцията е справедлив и целесъобразен, защото "замърсяването на повърхностното водно тяло - река Чепеларска, в което се вливат производствените отпадъчни води от дейността на "Агрия" не са единичен случай и са били подавани сигнали и преди и след процесния случай за замърсяване на речното корито и измиране на риба, настъпили са и тежки последици за околната среда с оглед на констатираното трайно замърсяване."

Това е трето наказателно постановление, потвърдено от Районния съд в Пловдив за последните два месеца. През юни съдът определи да се наложи санкция от 30 000 лв. на предприятието, а през юли и още едно наказателно постановление в размер на 500 лв.

Решението на Районния съд подлежи на обжалване пред  Административен съд - Пловдив. 

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини