Националната кръгла маса за интерграция на ромите 2: Здравеопазване, социална и демографска политика

Темата бе обявена в края на първото заседание на форума, провело се в Асеновград, от кмета на общината Емил Караиванов. Датата на следващата среща все още не е уточнена.

В хода на дискусиите в зала 305 на Община Асеновград бяха формирани основните акценти по темата на първото заседание "Образование и трудова заетост". Част от тях са:

- допълнителни работещи санкции спрямо родители, неосигуряващи присъствието на децата си в училище и детска градина (при нужда и с полагане на задължителен обществено полезен труд)

- обезпеченост с нормативен механизъм за повече и по-строг контрол върху ежедневната посещаемост на учебни занятия

По време на срещата омбудсманът Мая Манолова подчерта, че "времето за празнословие и нищоправенето по темата за интеграцията на ромите в България вече е изчерпано" и посочи, че картината на образователната система у нас е тревожна, защото от нея най-често отпадат децата от малцинствата и бедните семейства, както и че, според статистиката, едва 14% от ромите говорят на български език у дома. По-късно Манолова посети ромската махала в Асеновград и се увери, че децата масово не знаят български и говорят само на турски.

По време на срещата зам.-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова представи възможностите за участие на общините по новата програма "Работа", по която ще се осигурява обучение и работа за продължително безработни, и информира за възможностите по схема "Родители в заетост", която ще се финансира по ОП "Развитие на човешките ресурси". Акцент при дискусиите бе поставен и върху осигуряването на достатъчен финансов ресурс за детските градини, за да отпаднат таксите за тях.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини