Русия предупреди: САЩ "ловуват" руснаци по света

Русия издаде предупреждение за пътуване, препоръчвайки на гражданите си да помислят два пъти, преди да предприемат пътувания в чужбина, подчертавайки, че САЩ "ловуват" руснаци по целия свят, за да ги арестуват, съобщава "Ройтерс".

В изявление на руското външно министерство руските граждани се предупреждават, че когато са в чужбина, те са изправени пред сериозна заплаха да бъдат арестувани от други страни по искане на Вашингтон, след което те могат да бъдат екстрадирани в САЩ.

"Въпреки нашите призиви за подобряване на сътрудничеството между съответните американски и руски власти... американските специални служби ефективно продължиха да "ловуват" руснаци по целия свят", се отбелязва в предупреждението за пътуване.

"Имайки предвид тези обстоятелства, категорично настояваме руските граждани внимателно да преценяват всички рискове, когато планират пътувания в чужбина", допълват от руското външно ведомство.

Изтъква се, че повече от 10 руснаци са били задържани в чужди държави с участието на САЩ от началото на 2017 г.

Като пример се посочва арестът на най-малко четирима руснаци по обвинения в киберпрестъпления в Испания, Латвия и Гърция. Действията на САЩ срещу заподозрени в киберпрестъпления руснаци достигнаха рекорден връх през миналата година.

Седем руснаци са били арестувани или обвинени през 2017 г. в САЩ и в чужбина, в сравнение със средно по двама годишно през предходните шест години.

Министерството посочва случая на Станислав Лисов, обвинен в създаването на компютърен вирус, насочен към клиенти на финансови институции, причинявайки щети за милиони долари, който е бил екстрадиран от Испания в САЩ през миналата година.

Споменати са и по-ранни случаи, включително арестуването на Роман Селезньов за киберпрестъпление на Малдивите през 2014 г., което ведомството определи като отвличане от американски агенти.

Руското външно ведомство също така предупреждава руските граждани, че след екстрадицията те ще бъдат подложени на предубедено отношение от страна на американската съдебна система.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини