Приеха план-приема за учебната 2018/2019 в областта

Изображение 1 от 3

    В Областна администрация днес се състоя Първото заседание на Постоянната комисия по заетост на Областния съвет за развитие на област Пловдив за 2018 г. Присъстваха началникът на РУО Иванка Киркова, експерти от управлението, представители на общините, РСЗ, Бюрата по труда, работодателски организации и професионални центрове, председателите на синдикатите на българските учители към КНСБ и „Подкрепа“, както и представители на бизнеса.

    Дневният ред, който включваше обсъждане и съгласуване на държавния план-прием в 8 клас за учебната 2018/2019 за общинските профилирани и професионални гимназии, за държавните професионални гимназии, за паралелките за профилирана подготовка в средните училища, за паралелките за професионална подготовка в обединените училища, средните училища и в профилираните гимназии, за професионалните паралелки, в които обучението ще се провежда в центровете за специална образователна подкрепа, както и за държавен план-прием в 5 клас в гимназиите по чл.38, ал.3 от ЗПУО.

    Началникът на РУО Иванка Киркова запозна членовете на Съвета с предложението на новия план-прием, като подчерта, че утвърдения и реализирания Държавен план-прием за годината напълно се покриват в съотношение 52% за професионалните и 42% за профилираните паралелки. Тя представи новото предложение за ДПП в 8 кл. за по училища и общини (130 професионални и 93 профилирани паралелки в област Пловдив). Тя представи и предложенията за обучения по 20 нови професии като подчерта, че между тях има такива, които са нови не само за областта, но и за страната. Запазва се приемът в езиковите гимназии, без да бъде увеличаван, тъй като в тези гимназии се подготвят ученици с потенциал да се развиват в различни области и това са училища без аналог.

    Участниците се обединиха около необходимостта, че трябва да се подържат много добри контакти между училища, работодатели, браншови организации и синдикати, за да се създадат възможности на завършилите училище своевременна реализация. „Трябва да се подготвят специалисти не за Бюрото по труда, а за реализация на пазара на труда“, обобщи зам. областният управител.

    Новият план-прием за 2018-2019 бе приет с пълно единодушие.

    Източник: asenovgrad.net

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини