Симеонов предлага да се върнат залите за пушачи в заведенията

НФСБ ще внесе предложение за промяна в Закона за здравето, с което да се разреши пушенето в обособени помещения. Това съобщи лидерът на партията и вицепремиер в кабинета Валери Симеонов пред БНТ.
 
Предложението ще бъде представено още на предстоящата парламентарна сесия, след обсъждане в групата на "Обединени патриоти", заяви вицепремиерът.
 
Ще се запазят ограниченията за пушене на редица обществени места, като киносалони, театри, и зали. "Не разбираме обаче защо трябва да се ограничава пушенето в ресторанти и заведения за хранене", обясни той.
 
"Аз съм озверял противник на пушенето. Ето, сега ще ме намразят 24- човека, но ще призная, че в парламента се пуши", допълни още Симеонов.
 
"Има двуличие. Разходете се по бул. "Витоша" и ще видите, че в заведенията се  пуши. Защо да има закони, които изобщо не се спазват. Този закон се нарушава, основно в София, не толкова в провинцията. Голяма част от българите са пушачи и те трябва да имат право да пушат в заведенията, в обособени за това помещения, без да пречат на другите", аргументира се вицепремиерът.
 
Законът за тютюнопушенето трябва да отговаря на нормативите, но и на реалните нужди на обществото. Ако искаме да съдействаме на бизнес, каквато е целта на НФСБ, в туристическите обекти трябва да има възможност тези хора да пушат и да не си гонят клиентите.
 
Симеонов. заяви още, че се предвижда отделна такса за апартхотелите по Закона за месните данъци и такси, която трябва да се плаща от всеки собственик на апартамент в курорт, а размерът й ще зависи от типа курорт.
 
Третият законопроект, подготвен от НФСБ, е свързан с прецизно уточняване на понятието "преместваем обект" и с изискванията към него. Предвиждат и промени и в Закон за хазарта, сред които и премахване на оповестяването на игрите и спечелите печалби.
Източник: economic.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Sm
    smooking Angel
    2 -1
    10:56, 13 апр 2018
    и сега е разрешено пушенето в тъй наречените места за пушене в обособените помещения. Хората които не пушат търпят наглите пушачи.
Последни новини